Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Obilježen Svjetski dan darivatelja krvi

14.06.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Svjetski dan darivatelja krvi, 14. juni obilježava se svake godine kako bi se ukazalo na važnost dobrovoljnog, neplaćenog i redovnog davanja krvi. Taj dan ujedno je prilika za zahvalu i odavanje počasti svim darovaocima krvi koji diljem svijeta spašavaju ljudske živote.

Definiciju dobrovoljnog darivanja krvi odredilo je Međunarodno udruženje transfuziologa (ISBN), Međunarodni Crveni križ (IFCR), Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Evropsko vijeće (Council of Europe) i prihvaćena je u svim zemljama svijeta. Rezolucija koja je donijeta 14. lipnja postala je Svjetskim danom davalaca krvi u čast nobelovca dr. Karla Landsteinera, rođenog 14. juna 1868. godine koji je razvio sistem određivanja krvnih grupa. Cilj obilježavanja ovog dana je podizanje svijesti o potrebi za sigurnom krvlju diljem svijeta i ohrabrivanje pojedinaca da redovito doniraju krv, kako bi krv bila dostupna za sve kojima je potrebna.Pod okriljem Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) globalna kampanja Svjetskog dana darivatelja krvi održava se u 2016. godini pod sloganom „Krv nas sve povezuje“ (engl. „Blood Connect us all“).

Život i zdravlje suvremenog čovjeka ugroženi su ozljedama i bolestima pa je u liječenju nekih bolesti krv nezamjenjiv lijek. Prema definiciji, dobrovoljni davatelj krvi je osoba koja daruje krv, plazmu ili stanične dijelove krvi po svojoj slobodnoj volji i za to ne prima nikakvu naknadu, ni novčanu, niti na način koji se može smatrati zamjenom za novac.

Krv može dati svaka osoba dobrog zdravlja u dobi od 18 do 65 godina i u dobi od 65 do 70 godina ako krv daje jednom do dva puta godišnje. Žene smiju davati krv tri puta, a muškarci četiri puta godišnje. Prije svakog davanja krvi radi se liječnički pregled svakog pojedinog darivatelja. Davanje krvi (450 mililitara ili jedna doza krvi) traje desetak minuta, nakon čega slijedi odmor od 30 minuta i zahvalni obrok. Davanjem krvi ne ugrožava se zdravlje, već se, dapače, kontrolira zdravstveno stanje darivatelja krvi.  Pribor za uzimanje krvi je sterilan i za jednokratnu uporabu. Za vrijeme davanja krvi darivatelj je pod kontrolom zdravstvenog radnika, a svi podaci i rezultati testiranja su liječnička tajna. U Hrvatskoj se godišnje prikupi oko 180.000 doza krvi jer približno 100 tisuća osoba godišnje daruje krv, od čega je 30 posto žena i 70 posto muškaraca.

Obilježavanje ovoga dana, prilika je za podsjećanje vlada i zdravstvenih tijela na važnost osiguravanja odgovarajućih resursa i uspostave sustava i infrastrukture nužnih za povećanje prikupljanja krvi od dobrovoljnih, neplaćenih darivatelja krvi. Ističe kako je potreba za krvlju univerzalna, ali nije pristup krvi za sve one koji je trebaju. Napominje i kako će posebna usredotočenost ovogodišnje kampanje biti uloga mladih u osiguravanju sigurne opskrbe krvlju. 

Cilj obilježavanja ovog dana je podizanje svijesti o potrebi za sigurnom krvlju diljem svijeta i ohrabrivanje pojedinaca da redovito doniraju krv, kako bi krv bila dostupna za sve kojima je potrebna.