Grb BiH

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Vijesti

 

СВЕ ВИЈЕСТИ


СЕКТОРИ

КАТЕГОРИЈЕ

Министарки Анкици Гудељевић уручена захвалница на свечаности поводом 20 година од успостављања Центра за уклањање мина у Босни и Херцеговини

09.12.2022

Пошаљи документе на е-маил

Е-маил пошиљаоца (*):
Е-маил примаоца (*):
Коментар:

                  Министарка цивилних послова Босне и Херцеговине Анкица Гудељевић присуствовала је у Сарајеву обиљежавању 20 година од успостављања Центра за уклањање мина у Босни и Херцеговини и 25 година од потписивања Конвенције о забрани употребе, производње , трансфера и складиштења противпјешадијских мина. Догађај је организован у сарадњи са Развојним Програмом Уједињених нација и Снагама Европске уније за Босну и Херцеговину, а присуствовао је велики број представника домаћих и међународних институција и организација.

                На свечаности је констатовано да је Центар за уклањање мина у БиХ до сада прошао више промјена и реорганизација, а један од значајнијих реализованих задатака је тај да су, у сарадњи са партнерским организацијама, идентификована сва позната подручја загађена минама. Преко 3500 км2 враћено је на безбиједно коришћење становништву и привредним субјектима, прије свега ефикасним дјеловањем тимова Центра за уклањање мина у БиХ,  док су остатак урадили оперативни тимови деминерских организација на терену.

                Босна и Херцеговина је међу  првима потписала Конвенцију о забрани противпјешадијских мина, која је ратификована 1998. године, а ступила на снагу 1. марта 1999.године, чиме смо преузели одговорност за деминирање, уништавање залиха и помоћ жртвама.

                Посебно је наглашено да је новим роком прецизирано да наша земљи буде очишћена од мина и експлозивних средстава заосталих ратом до 2027.године. У томе је изразито важна донаторска помоћ.

                На свечаности у Сарајеву, приказан је и филм „Земља без мина до 2027.године“, у којем је показано колико је Босна и Херцеговина урадила на путу ка земљи без минске опасности, као и важност Конвенције о забрани употребе,производње, трансфера и складиштења противпјешадијских мина.