Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministrica Dubravka Bošnjak u Banjaluci s Natašom Grubešom i Alenom Šeranićem: Izazovi i planovi u oblasti zdravstva

16.05.2024

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravka Bošnjak razgovarala je u Banjaluci, u odvojenim susretima, o aktuelnim pitanjima iz oblasti zdravstva s ministrom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alenom Šeranićem i s direktoricom Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine Natašom Grubešom.

Direktorica Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine Nataša Grubeša informirala je ministricu o trenutnim aktivnostima Agencije, izazovima s kojima se suočavaju i planovima. Posebno je istaknuta potreba za izmjenom legislative kako bi se unaprijedila sigurnost i efikasnost u distribuciji i korištenju lijekova.

Na sastanku s ministrom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alenom Šeranićem razgovarano je Eurotransplantu kao i svim drugim zajedničkim projektima u oblasti zdravstva.

Istaknuta je važnost otvorenog dijaloga o pitanjima poput legalizacije kanabisa, naglasivši kako je potrebno osigurati pravni okvir koji će omogućiti sigurno i učinkovito korištenje kanabisa u medicinske svrhe.

Ministrica Bošnjak izrazila je spremnost Ministarstva civilnih poslova, u skladu s nadležnostima, da podrži sve inicijative koje će doprinijeti unapređenju zdravstvenog sistema u Bosni i Hercegovini. Podsjetila je na  važnost saradnje i koordinacije svih nivoa vlasti i relevantnih institucija u Bosni i Hercegovini kako bi se osiguralo pružanje najbolje moguće zdravstvene zaštite svim građanima.