Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministrica Dubravka Bošnjak posjetom Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica Livno ukazala na značaj očuvanja kulturne baštine

17.11.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

           Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravka Bošnjak, posjetila je Franjevački muzej i galeriju Gorica Livno, istaknutu kulturnu ustanovu koja predstavlja neizbrisiv dio bogate kulturne baštine Livna i šireg područja Hercegbosanskog kantona.

            Franjevački muzej i galerija Gorica Livno, osnovana u drugoj polovini XIX. stoljeća kao skromna samostanska zbirka, danas se razvila u savremeno koncipiran muzej koji čuva i predstavlja kulturno-historijska zbivanja na ovim područjima od prapovijesnih razdoblja do savremenog doba. U svom istraživačkom radu, sakupljačkoj i izložbenoj djelatnosti, muzej reflektira kontinuitet kulturnih i historijskih aspekata regije.

         Direktorica muzeja Dražena Džeko informirala je ministricu Dubravku Bošnjak o najznačajnijim aktivnostima muzeja, s posebnim naglaskom na Međunarodni trijenale grafike, koji predstavlja jedan od vrhunaca kulturnog događanja u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

              Ministrica Bošnjak istakla je važnost ulaganja u kulturu, te naglasila da se ulaganje u ovu oblast treba promatrati kao investicija u identitet, obrazovanje i kulturnu baštinu.

            Posjeta ministrice Bošnjak pokazuje posvećenost Ministarstva civilnih poslova očuvanju i promociji kulturne baštine, te potvrđuje važnost saradnje između državnih institucija i kulturnih ustanova.