Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministrica Dubravka Bošnjak na svečanoj akademiji povodom 100 godina institucionalnog javnog zdravstva u Bosni i Hercegovini

17.10.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hecegovine Dubravka Bošnjak prisustvovala je akademiji povodom 100 godina institucionalnog javnog zdravstva u Bosni i Hercegovini. Svečana akademija održana u Sarajevu, pod nazivom "Stoljeće javnozdravstvenih izazova: javno zdravstvo nekad i sad", okupila je predstavnike relevantnih regionalnih i domaćih ustanova, te organizacija koje su svojim dugogodišnjim naporima i predanošću doprinijele očuvanju i unapređenju javnog zdravlja u Bosni i Hercegovini. Godišnjica je bila povod za analizu postignuća i razmatranje budućih izazova.

Ministrica Dubravka Bošnjak istakla je u svom obraćanju na svečanoj akademiji važnost saradnje u vremenima krize, poput pandemije COVID-19, te potrebu za daljnjim radom na jačanju javnog zdravstva.

„Ministarstvo civilnih poslova uložilo je izuzetne napore u rješavanju svakodnevnih i praktičnih izazova, prije svega mislim na nabavku vakcina i ostalih medicinskih sredstava u borbi protiv COVID -19 pandemije  i jačanja zdravstvenog sistema u BiH. Taj izazov je srećom iza nas i nužan je pogled prema budućnosti, pogotovo onoj evropskoj kojoj kao država težimo i u čijem kontekstu je javno zdravlje prioritet", kazala je ministrica Bošnjak.

Ministrica je rekla da je pandemija ukazala na krhkost nacionalnih zdravstvenih sistema, pa je Evropska unija kao odgovor na COVID 19 uspostavila program „ EU za zdravlje“, s budžetom 5,3 mllijardi evra  za period 2021. - 2027. , što je do sada nezabilježena finansijska podrška EU u području zdravstva, ali i jasna poruka da je javno zdravlje prioritet Evropske unije.

„Vijeće ministara BiH i Ministarstvo civilnih poslova su čvrsto opredijeljeni omogućiti zainteresiranim subjektima u Bosni i Hercegovini aktivno učestvovanje u raznim projektima s ciljem razmjene informacija, praksi i iskustava, kao i pružanja podrške pitanjima iz područja zdravstva“, naglasila je Bošnjak.

Svečanoj akademiji prisustvovala je i predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara koja je naglasila da Bosna i Hercegovina u području zdravstva ima dobra zakonska rješenja, no kako ista moraju pratiti i značajnija finansijska ulaganja.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine Siniša Skočibušić istaknuo je ključnu ulogu Zavoda u zaštiti i unapređenju zdravlja građana.

„Od istraživanja do edukacija, trudimo se da svaki građanin ima pristup uslugama i informacijama koje su ključne za zaštitu zdravlja. Pandemija je pokazala koliko je saradnja važna te da smo svi međusobno povezani. Nastavljamo raditi i nositi se sa izazovima koji dolaze te sarađivati kako sa donositeljima odluka tako i medijima i svih drugim relevantnim javnostima", rekao je Skočibušić.

Obilježavanje ovog značajanog jubileja poslužilo je kao podsjetnik na važnost zajedničkog rada, saradnje i predanosti boljoj budućnosti zdravstva u Bosni i Hercegovini.