Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministrica Dubravka Bošnjak na godišnjem zasjedanju Komisije za stanovništvo i razvoj Ujedinjenih nacija

14.04.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravka Bošnjak boravi u New Yorku, gdje učestvuje u radu Komisije za stanovništvo i razvoj Ujedinjenih nacija.  Ovo je 56. sjednica Komisije koja se održava u sjedištu Ujedinjenih nacija, a fokus zasjedanja je na problemima u oblastima demografije, obrazovanja i održivog razvoja.

Na zasjedanju, prvom koji je nakon pandemije održan u punom sazivu, naglašena je važnost  predloženih tema koje se odnose na oblasti populacije, obrazovanja i održivog razvoja, pogotovo imajući u vidu da je pandemija COVID-19 ostavila posljedice na zdravlje, obrazovanje, napredak i održivi razvoj.

U svom izlaganju, ministrica Bošnjak je naglasila kako nema društveno-ekonomskog napretka ukoliko ne ulažemo u ljudske resurse stvarajući jednake prilike i mogućnosti za sve.

Ministrica Bošnjak naglasila je značaj razvoja obrazovnih sistema koji će biti moderni i usklađeni s potrebama tržišta rada. Pozvala je države članice da rade na postizanju univerzalnog pristupa obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti, s posebnim naglaskom na cjeloživotno učenje. Apelovala je na najrazvijenije države članice da podrže one koji su u potrebi, osiguraju kontinuiranu pomoć za razvoj, a posebno da pomognu u uspostavljanju modernog načina razmišljanja i tehnologija koje bi pomogle manje razvijenim zemljama da povećaju produktivnost i postignu jednakost.

Ministrica Dubravka Bošnjak je također apelovala na univerzalni pristup obrazovanju, jednaka prava i mogućnostima svima u području obrazovanja, bez obzira na njihov socijalni status, rasu, spol, etničku pripadnost ili fizičke i mentalne nedostatke.

Rekla je da za društveno-ekonomski razvoj veoma značajan snažan ljudski kapital, a zemlje iz kojih se nastavi iseljavanje mladih obrazovanih ljudi, teško će dostići stepen razvoja razvijenih država. To znači da zemlje u razvoju ne mogu postići ciljeve održivog razvoja, a s obzirom na  globalizaciju i postizanje jednog svijeta jednakog za sve, to znači da je neuspjeh manje razvijenih zemalja neuspjeh svih nas, istakla je ministrica Bošnjak.

Ministrica je potvrdila opredijeljenost Bosne i Hercegovine za puno provođenje Programa djelovanja ICPD-a kako bi se obezbijedilo da žene, djevojke, starije osobe i osobe s invaliditetom, kao i mladi, imaju puni pristup kvalitetnom obrazovanju, produktivnom zapošljavanju, univerzalnim uslugama reproduktivnog zdravlja i punu zaštitu njihovih prava.