Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministrica Dubravka Bošnjak na Generalnoj konferenciji UNESCO-a: “Očekujemo da UNESCO prepozna univerzalnu vrijednost Vjetrenice"

10.11.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

            Ministrica Dubravka Bošnjak obratila se danas sudionicima 42. zasjedanja Generalne konferencije UNESCO-a u Parizu i pružila podršku predloženom Programu UNESCO-a za naredni period, ističući opredijeljenost Bosne i Hercegovine da aktivno surađuje sa UNESCO-om.

            Govoreći o saradnji Bosne i Hercegovine sa UNESCO-om, ministrica je istakla realizaciju brojnih aktivnosti u području obrazovanja, nauke, kulture, medijske i informacijske pismenosti i sporta, pri čemu je naglasila iznimno dobru saradnju sa UNESCO Uredom u Sarajevu.

            „Jedna od aktivnosti je podrška Bosni i Hercegovini u identifikaciji indikatora Ciljeva za održivi razvoj u obrazovnom sektoru. Opredijeljeni smo kaizgradnjimodernogobrazovnogsustava i uz podršku UNESCO-a radićemo na izradi Operativnog plana za realizaciju aktivnosti iz Izjave o transformaciji obrazovanja”.

            Navela je i posvećenost Bosne i Hercegovine implementaciji UNESCO Konvencije o zaštiti svjetske kulturne i prirodne baštine.

            „Želim istaći da smo u siječnju ove godine predali nominaciju pećine Vjetrenica za upis na UNESCO Listu svjetske baštine. Pećina Vjetrenica je izuzetno značajno prirodno dobro za koje smo sigurni da ima univerzalnu vrijednost i nadamo se da će kao takva biti prepoznata i zaštićena kao svjetska prirodna baština. Također, posvećeni smo očuvanju nematerijalne kulturne baštine. Predali smo nominaciju sevdalinke, još jednog značajnog elementa naše nematerijalne baštine, za upis na Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva“ rekla je ministrica Bošnjek i izrazila zadovoljstvo prijemom Banjaluke u UNESCO mrežu kreativnih gradova za oblast muzike.

            Ministrica je najavila i da će, u suradnji sa Uredom UNESCO-a u Sarajevu, biti pokrenut projekat kojim se testira implementacija Indikatora za kulturu 2030. godine, a s ciljem mjerenja i praćenja napretka načina na koji kultura doprinosi provedbi ciljeva UN Agende za održivi razvoj do 2030. godine na državnoj i lokalnoj razini.

            Posebno se založila za veća ulaganja i još snažniju saradnju u oblasti nauke.

            Izrazila je posvećenost daljem jačanju suradnje u okviru UNESCO Međunarodne konvencije protiv dopinga u sportu i zahvalnost UNESCO-u na podršci koju pruža u oblasti medijske i informacijske pismenost a koja predstavlja krovnu kompetenciju u digitalnom dobu.