Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministrica civilnih poslova održala sastanak sa voditeljicom Regionalnog ureda za saradnju mladih (RYCO) Sandrom Čule

17.07.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravka Bošnjak razgovarala je u Sarajevu sa voditeljicom Regionalnog ureda za saradnju mladih (RYCO) u Bosni i Hercegovini Sandrom Čule. Cilj sastanka bio je jačanje suradnje između Ministarstva i Ureda u oblasti mladih i obrazovanja.

Na sastanku su razmotrene brojne teme od zajedničkog interesa, a poseban fokus bio je na programu SuperŠkole. Riječ je o regionalnom programu školskih razmjena koji sufinanciraju Europska unija i Savezno ministarstvo za ekonomsku suradnju i razvoj Republike Njemačke (BMZ), a provodi ga RYCO u saradnji sa Njemačkim društvom za međunarodnu suradnju (GIZ). Ukupni proračun projekta je 5,5 miliona eura i cilj mu je pružiti potporu procesu izgradnje mira i pomirenja te potaknuti interkulturalno učenje i dijalog između škola, učenika i njihovih zajednica, te uspostaviti jake i održive veze između srednjih škola u regiji i izgraditi dugoročna partnerstva. 

Ministrica Bošnjak istaknula je važnost jačanja uloge mladih i davanja mogućnosti za međusobnu razmjenu iskustava, učenje i razumijevanje kako bi se izgradio održivi mir i napredak u Bosni i Hercegovini.