Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministrica civilnih poslova Dubravka Bošnjak sa Johannom Sattlerom o evropskom putu Bosne i Hercegovine

02.02.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravka Bošnjak sastala se u Sarajevu sa šefom Delegacije Evropske unije i specijalnim izaslanikom EU u BiH Johannom Sattlerom. Dužnosnici su razgovarali o budućoj saradnji kao i zajedničkim aktivnostima u narednom mandatu.

Veleposlanik Sattler čestitao je Dubravki Bošnjak na imenovanju za ministricu civilnih poslova Bosne i Hercegovine te poželio uspješan mandat, izražavajući uvjerenje u nastavak uspješne saradnje i dalji napredak Bosne i Hercegovine na njenom evropskom putu. 

Ministrica Bošnjak zahvalila je ambasadoru Sattleru na njegovom dosadašnjem snažnom doprinosu i kontinuiranoj podršci evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine ističući značaj nedavno dobivenog kandidatskog statusa. Taj iskorak kao i nastavak reformskih procesa u BiH  zasigurno će dati pozitivan signal međunarodnoj zajednici, ali i građanima BiH da su itekako dio evropske porodice, naglasila je Bošnjak.

Tokom razgovora posebna pažnja posvećena je oblasti zdravstva i nastavku realizacije milionskih projekata koji će doprinijeti jačanju zdravstvenog sektora u Bosni i Hercegovini.

Ministrica je rekla kako će među prioritetima Ministarstva civilnih poslova BiH, i u predstojećem periodu, biti aktivnosti vezane za programe i projekte Evropske unije koji će pružiti mogućnost subjektima iz Bosne i Hercegovine pristup bespovratnim sredstvima iz oblasti nauke, istraživanja, kulture, tehnologije i inovacija.

Također, sagovornici su razmijenili i mišljenja o važnosti teme obrazovanja i neophodnost reformi unutar ove oblasti kako bi se obrazovni sistem uskladio sa potrebama tržišta rada.

Na koncu, ministrica Bošnjak iskazala je jasnu i nedvojbenu opredijeljenost i spremnost za rad na svim poljima iz nadležnosti Ministarstva civilnih poslova kako bi se što prije ispunili nužni uvjeti za punopravno članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji.