Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministrica civilnih poslova Dubravka Bošnjak na panelu o održivom razvoju i stanovništvu

02.05.2024

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

       Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravka Bošnjak učestvovala je na panelu "Procjena stanja implementacije Programa djelovanja Međunarodne konferencije o stanovništvu i razvoju te njezin doprinos praćenju i pregledu 2030. Agende za održivi razvoj tijekom desetljeća akcije za održivi razvoj".

        Panel je održan u okviru 57. sesije Komisije za stanovništvo i razvoj koja se održava u New Yorku od 29. aprila do 3. maja.

       Na ovom panelu, ekspereti iz različitih oblasti, uključujući predstavnike vlada, akademske zajednice i civilnog društva, podijelili su svoje perspektive o postignućima i nedostacima Programa djelovanja Međunarodne konferencije o stanovništvu i razvoju (ICPD), istražujući kako demografske promjene, univerzalna zdravstvena zaštita (uključujući seksualno i reproduktivno zdravlje), individualna prava (uključujući reproduktivna prava), iskorjenjivanje siromaštva i gladi, napredak rodne ravnopravnosti i osnaživanje žena i djevojčica, kao i održivi ekonomski rast i zaštita životne sredine, utiču na ostvarivanje ciljeva održivog razvoja.

         Raspravljano je o doprinosu Programa djelovanja ICPD-a ostvarivanju ciljeva održivog razvoja (SDG-ova) te su predstavljene najbolje prakse i naučene lekcije.

        Rasprava i zaključci panela dio su izvještaja Komisije sa njenog pedeset sedmog zasjedanja, koji će biti podnesen Ekonomskom i socijalnom vijeću nakon zatvaranja zasjedanja ovogodišnje 57. sesije Komisije za stanovništvo i razvoj Ujedinjenih naroda.