Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministrica civilnih poslova Dubravka Bošnjak čestitala Banjaluci uvrštenje u UNESCO Mrežu kreativnih gradova – oblast muzike

31.10.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravka Bošnjak čestitala je gradu Banjaluka uvrštenje u UNESCO Mrežu kreativnih gradova u oblasti muzike. Ova prestižna titula predstavlja značajan korak naprijed za Banjaluku, potvrđujući njezinu predanost umjetnosti, kulturi i muzici. Ministrica Bošnjak izrazila je zadovoljstvo zbog ovog priznanja i uvjerenje da će Banjaluka nastaviti jačati svoju ulogu kao centar muzičke izvrsnosti u regiji. Ministarstvo civilnih poslova aktivno je podržalo kandidaturu Banjaluke za članstvo u UNESCO Mreži kreativnih gradova.

Banjaluka, kao nova članica Mreže kreativnih gradova u oblasti muzike, pridružila se odabranom društvu gradova koji prepoznaju snagu umjetnosti i kreativnosti u oblikovanju budućnosti. Ova titula otvara nove mogućnosti za razvoj muzičke industrije, promociju kulturnog nasljeđa i poticanje kreativnih izraza.

UNESCO je odluku o novim članicama donio danas, na Svjetski dan gradova, a ukupno 55 gradova se pridružilo UNESCO Mreži kreativnih gradova. Novi gradovi su priznati zbog njihovog snažnog opredjeljenja za iskorištavanje kulture i kreativnosti kao dijela svojih razvojnih strategija te zbog inovativnih praksi u planiranju gradova usmjerenih prema ljudima. S najnovijim pridruženim gradovima, Mreža sada broji 350 gradova u više od stotinu zemalja. Gradovi su razvrstani u sedam kreativnih područja: zanat i narodna umjetnost, dizajn, film, gastronomija, književnost, medijske umjetnosti i muzika.