Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravka Bošnjak na godišnjem zasjedanju Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda u Marakešu

13.10.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine i zamjenica guvernera Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dubravka Bošnjak, učestvovala je na godišnjem zasjedanju Svjetske banke i MMF-a koji se održava u marokanskom gradu Marakešu.

Delegaciju BiH, osim ministrice Bošnjak, čine ministar prometa i komunikacija BiH Edin Forto, guverner Centralne banke BiH Senad Softić i zamjenik ministra finansija i trezora BiH Muhamed Hasanović.

Ovogodišnje zasjedanje okuplja ministre finansija, guvernere centralnih banaka i visoke zvaničnike iz više od 190 zemalja.

Tokom boravka u Marakešu, ministrica Bošnjak je prisustvovala plenarnoj sjednici MMF-a i Svjetske Banke, sastanku nizozemsko-belgijske Konstituence kojoj BiH pripada, a održano je i nekoliko sastanaka sa visokim dužnosnicima MMF, uključujući zamenika direktora Bo Lija, šefa evropskog odjeljenja Alfreda Kamera, izvršnog direktora Paula Hilbersa i njegovog zamjenika Luca Dressea.

Ministrica Bošnjak upoznala je predstavnike MMF-a o agendi Vijeća ministara BiH kao i o potrebnim reformskim procesima u BiH koji su u skladu sa preporukama MMF-a, ali i zadanim prioritetima za članstvo u Evropskoj uniji.

Fokus ovogodišnjeg zasjedanja Svjetske banke i MMF-a je na pitanjima od globalnog značaja, kao što su globalni ekonomski izgledi, iskorjenjivanje siromaštva, ekonomski razvoj i efektivnost mjera potpore. Također, organizirani su regionalni brifinzi, seminari i mnogi drugi događaji usmjereni na svjetsku ekonomiju, međunarodni razvoj i globalni finansijski sistem.