Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministrica civilnih poslova BiH Dubravka Bošnjak održala sastanak sa novom regionalnom direktoricom Međunarodne organizacije rada Claire Harasty

23.04.2024

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

       Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravka Bošnjak susrela se danas u Sarajevu sa novom regionalnom direktoricom Međunarodne organizacije rada (MOR) za Centralnu i Istočnu Evropu Claire Harasty. Sastanak je bio prilika za razgovor o trenutnoj saradnji između Bosne i Hercegovine i MOR-a, kao i o budućim koracima na unapređenju uslova rada i zapošljavanja u zemlji.

       Ministrica Bošnjak upoznala je sagovornicu o nadležnostima Ministarstva civilnih poslova, posebno u području rada i zapošljavanja, te konstatovala da Ministarstvo ima odličnu saradnju sa MOR-om, organizacijom posvećenom socijalnoj pravdi, ljudskim pravima i promociji dostojanstvenog rada za sve. Ministrica Bošnjak i direktorica Harasty poseban akcenat stavile su na podršku koju MOR pruža, kroz tehničku pomoć, uspostavljanju programa Garancija za mlade. Također, razgovaralo se o provođenju projekta "Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II" (LEP II), koji finansira Evropska unija, a kojim bi trebalo da bude poboljšana socio-ekonomska situacija u BiH.

        Ministarstvo civilnih poslova BiH formiralo je Radnu grupu za izradu Strategije zapošljavanja u Bosni i Hercegovini, čime je pokazalo predanost unapređenju politika zapošljavanja u zemlji.

      Na sastanku ministrice Bošnjak sa direktoricom Harasty još jednom su među prioritete stavljene aktivnosti na evropskom putu Bosne i Hercegovine, kao i provođenje svih međunarodnih konvencija u području rada čiji je Bosna i Hercegovina član.

        Regionalna direktorica MOR-a Claire Harasty, koja od nedavno obavlja funkciju, zahvalila je ministrici na prijemu i izrazila očekivanje da će saradnja i ubuduće biti na visokom nivou.