Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministrica Bošnjak sa predsjednikom Akademije nauka i umjetnosti BiH o ulaganju u nauku, obrazovanje i inovacije

06.11.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

                Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravka Bošnjak razgovarala je sa predstavnicima Akademije nauke i umjetnosti Bosne i Hercegovine, predsjednikom Murizom Čičićem i akademikom Milošem Trifkovićem. Sastanak je bio prilika za razmatranje trenutnog rada Akademije i pitanja ulaganja u nauku, obrazovanje i inovacije u Bosni i Hercegovini.

                Ministrica Bošnjak i predsjednik Čičić ocijenili su rad Akademije izuzetno važnim za razvoj nauke i umjetnosti u Bosni i Hercegovini te istakli ulogu Akademije u promoviranju akademskih istraživanja, unapređenju obrazovanja i podršci inovativnim projektima.

                Naglašena je potreba za većim ulaganjem u nauku kako bi se stvorilo povoljnije okruženje za razvoj istraživačkih aktivnosti i stvaranje novih naučnih spoznaja. Istakla je važnost saradnje između Ministarstva civilnih poslova i Akademije nauka i umjetnosti u promociji nauke istraživanja.

                Predsjednik Čičić informirao je ministricu o trenutnim aktivnostima Akademije i istakao njihovu posvećenost unapređenju naučnih istraživanja, razvoju kulture i umjetnosti te promociji naučne izvrsnosti. Istaknuta je uloga međunarodne saradnje u promoviranju nauke i obrazovanja u Bosni i Hercegovini i ukazano na važnost otvaranja vrata za saradnju s međunarodnim partnerima.

                Svi prisutni učesnici sastanka složili su se da je ulaganje u nauci, obrazovanje i inovacije ključno za budući razvoj Bosne i Hercegovine.