Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministrica Ankica Gudeljević razgovarala sa ambasadorom Republike Poljske u BiH Jarosławom Lindenbergom- Akcenat na nabavki vakcina iz programa EU4HEALTH

10.05.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

         Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica  Gudeljević susrela se danas u Sarajevu sa ambasadorom Republike Poljske u BiH Jarosławom Lindenbergom. Razgovaralo se o aktuelnim pitanjima saradnje dvije zemlje u oblastima u kojima nadležnost ima Ministarstvo civilnih poslova, s posebnim osvrtom na područje zdravstva i borbe protiv pandemije Covid 19.

         Ministrica Gudeljević i ambasador Lindberg razmotrili su aktivnosti u vezi sa nabavkom vakcina za Bosnu i Hercegovinu u okviru programa EU4HEALTH imajući u vidu da je Bosna i Hercegovina iskazala interes za kupovinu 380 000 doza AstraZeneca vakcina iz Poljske. Sagovornici su saglasni da treba intenzivno raditi na realizaciji navedene nabavke i izrazili su očekivanje da ne bi trebalo biti kašnjenja u vezi sa isporukama vakcina, a na koji dvije zemlje ne mogu uticati.

         Gudeljević i Lindberg su razgovarali i o mogućnostima za potpisivanje sporazuma o saradnji u oblasti kulture, obrazovanja, nauke i  mladih između BiH i Poljske u oblastima od obostranog interesa. Ministrica Gudeljević informirala je poljskog ambasadora da je s obzirom na  koordinirajuću nadležnost Ministarstva civilnih poslova  BiH  u  oblastima na koje se odnosi, Nacrt sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade  Republike Poljske  dostavljen nadležnim institucijama  entiteta, kantona i Brčko  distrikta BiH kako bi izrazili mišljenje o sadržaju teksta. Ministrica je izrazila uvjerenje da će se u naredna dva mjeseca steći uvjeti za potpisivanje.

         Ambasador Republike Poljske Jarosław Lindenberg inicirao je na današnjem sastanku potpisivanje sporazuma između BiH i Poljske o saradnji u oblasti socijalnog osiguranja, odnosno rada, zapošljavanja, socijalne zaštite i mirovina. Uz konstataciju da je na snazi sporazum iz 1959.godine, treba raditi na novom sporazumu imajući u vidu moderne trendove.