Grb BiH

BOSNIA AND HERZEGOVINA

Vijesti

 

ALL NEWS


SECTORS

CATEGORIES

Ministrica Ankica Gudeljevic dala potporu razvoju strategija zapošljavanja u BiH 2021-2027

19/12/2022

Send documents on email

Email sender (*):
Email recipient (*):
Comment:

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević nazočila je danas završnoj konferenciji projekta „Unaprjeđenje istraživanja tržišta rada“ koji se s ciljem poboljšanja aktivnih mjera zapošljavanja u BiH provodi od rujna 2020. godine.

            Ministrica Gudeljević rekla je tom prigodom da se tržište rada u Bosni i Hercegovini već dugo suočava s izazovima visoke stope nezaposlenosti i velikim razmjerama odlaska mladih u inostranstvo. „Stoga će jedan od najvažniji zadaka kreatora politika zapošljavanja, zavoda i službi zapošljavanja u BiH biti razvijanje aktivnih politika zapošljavanja, s ciljem brže integracije nezaposlenih osoba na tržište rada i adekvatno reagiranje na izražene demografske promjene, migracije radne snage, starenje našeg stanovništva, utjecaj negativnih ekonomskih kretanja u svijetu, kao i sve brže tehnologijske promjene“, navela je ministrica Gudeljević.

 

            Projektom "Unapređenje istraživanja tržišta rada" (IPA 2016 ) planirano je pružnje podrške svim  korisničkim institucijama u BiH u poboljšanju aktivnih mjera zapošljavanja, unaprjeđenju suradnje s poslodavcima, sudjelovanje u razvoju strategije zapošljavanja, te pomaganju u procesu strateškog planiranja i razvoja okvira za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini, a koji je i dio Mišljenja Europske komisije o prijavi za članstvo u EU i preduvjet za planiranje buduće financijske podrške za sektor rada i zapošljavanja u BiH.

            Kroz Projekat pružena je puna potpora Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske u postavljanju metodološkog okvira za razvoj strategije zapošljavanja, izradi Razvojne strategije u Federaciji BiH, kao i izradi Smjernica koje su uvrštene u Razvojnu strategiju Brčko Distrikta BiH.