Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministarstvo civilnih poslova učestvovalo na sastanku ministara zdravstva „JAČANJE REGIONALNOG ODGOVORA NA COVID – 19 U OBLASTI ZDRAVSTVA“

23.10.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Pandemija Corona virusa odnijela je hiljade života i dovela zdravstveni sistem pod ogroman pritisak. Nakon rigorozne blokade, sve zemlje se bore za obnavljanje socijalno-ekonomskih aktivnosti i život po „Novoj normali“. Međutim, postepeno ukidanje mjera pokazalo je da pandemija još uvijek nije gotova. To je dovelo do povećanja broja novih slučajeva infekcije koronavirusom i stalnog pritiska na zdravstvene sisteme.

U tu svrhu, danas je održan online sastanak ministara zdravstva koji su organizovali Bugarska i Republika Sjeverna Makedonija u ime inicijative za uspostavljanje političke platforme u državama Zapadnog Balkana, a u okviru dopredsjedavanja Berlinskog procesa Sastanak je otvorio ministar zdravstva Republike Sjeverne Makedonije, gospodin Venko Filipche.

Na sastanku osim Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine prezentirana su iskustva i inicijative tokom pandemije Covid -19 oboljenja iz Albanije, Bugarske, Republike Hrvatske, Italije, Kosova i Poljske.

Na sastanku su učestvovali i gospođa Izabel de la Mate, Glavni savjetnik u DG SANTE za zdravstvo i upravljanje krizama, Regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu dr. Hans Kluge i predstavnica Instituta Robert Koch, gospođa Johanna Hanefeld.

Tokom proteklih mjeseci, regija Zapadnog Balkana je uz blisku koordinaciju sa EU otvorila kanale za komunikaciju i saradnju s ciljem borbe protiv virusa i ublažavanja socijalno-ekonomskih posljedica pandemije. Stalno praćenje i spremnost za prilagođavanje i ponovno uvođenje novih mjera, pokazali su se od suštinske važnosti. Pored toga, smjernice Svjetske zdravstvene organizacije, naučne i medicinske ekspertize su neophodne u stvaranju mjera ograničavanja radi zaštite stanovništva i ograničavanja daljeg širenja pandemije.

Zajednička inicijativa u okviru kopredsjedavanja Republike Bugarske i Republike Sjeverne Makedonije Berlinskim procesom 2020., namjerava da angažira svoju dobro uspostavljenu političku platformu za regionalnu saradnju u državama Zapadnog Balkana, kako bi dalje ojačalo koordinaciju i komunikaciju u bavljenju zdravstvenim aspektima pandemije.

Na kraju sastanka, usvojeni su zajednički zaključci u okviru Berlinskog procesa na sastanku ministara zdravlja „Jačanje regionalnog odgovora na COVID – 19 u oblasti zdravstva“.