Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministarstvo civilnih poslova pozdravlja uspješan završetak zadataka čišćenja kasetne municije u Bosni i Hercegovini

14.09.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

U Ženevi je danas, na 11. sastanku zemalja članica Konvencije o zabrani proizvodnje, upotrebe, skladištenja i transfera kasetne municije, predstavljen zvanični izvještaj o završetku zadataka čišćenja kasetne municije u Bosni i Hercegovini.

Izvještaj je predstavio direktor Centra za uklanjanje mina u Bosni i Hercegovini Saša Obradović, koji je naglasio da su svi zadaci u vezi s članom 4. Konvencije uspješno izvršeni.

Kontaminacija Bosne i Hercegovine kasetnom municijom nastala je tokom proteklog rata i obuhvaćala je površinu od 14,61 km2 na 140 lokacija diljem zemlje. Kasetna municija odnijela je 195 ljudskih života.

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine zajedno s partnerima i donatorima uložilo je maksimalne napore na ostvarivanju ovog cilja. Veliku zahvalnost Ministarstvo izražava svim donatorima, posebno Vladi Kraljevine Norveške, koja je pružila značajnu podršku ovom naporu. Zahvaljujući njihovom zalaganju, danas možemo reći da je Bosna i Hercegovina slobodna od kasetne municije.

Unatoč postizanju ovog cilja, Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine predstoji borba s preostalim minskim eksplozivnim sredstvima. Svi donatori su pozvani da nastave pružati podršku kako bi zemlja bila potpuno sigurna do 2027. godine kada je u pitanju prijetnja od minsko eksplozivnih sredstava.