Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministarstvo civilnih poslova iniciralo pristupanje Bosne i Hercegovine Evropskom centru za srednjoročne vremenske prognoze (ECMWF) s ciljem efikasnijeg upravljanja ekstremnim vremenskim događajima

12.04.2024

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

                Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine uputilo je Evropskom centru za srednjoročne vremenske prognoze (ECMWF) pismo namjere za punopravno članstvo, čime bi se stvorili uvjeti za kvalitetniji rad i brži razvoj hidro-meteoroloških institucija u Bosni i Hercegovini, omogućavajući im da bolje ispunjavaju zakonske obaveze u meteorološkom nadzoru, kratkoročnoj i dugoročnoj prognozi vremena te upozoravanju na ekstremne vremenske događaje. Sve ovo trebalo bi rezultirati boljom pripremom za ekstremne vremenske uvjete kako bi se smanjile štete koje one mogu prouzrokovati.

                Evropski centar fokusiran je na sprječavanje posljedica nepogoda putem ranih upozorenja, što je od vitalnog značaja za Bosnu i Hercegovinu koja se suočava s povećanom učestalošću ovakvih događaja.

                Također, pridruživanje ECMWF-u omogućit će Bosni i Hercegovini pristup evropskoj meteorološkoj infrastrukturi, uključujući EUMETNET i EUMETSAT, što će dodatno unaprijediti saradnju i razmjenu informacija u meteorološkoj zajednici.

                Aktivnosti na priključenju Bosne i Hercegovine Evropskom centru za srednjoročne vremenske prognoze vođene su uz koordinaciju Ministarstva civilnih poslova, a uz suglasnost i postignuti dogovor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske i Federalnog hidrometeorološkog zavoda. Očekuje se da će na sjednici Vijeća ECMWF-a, koja će biti održana u junu 2024. godine, biti odlučeno je li Bosna i Hercegovina ispunjava sve uvjete za članstvo.

                Evropski centar za srednjoročne vremenske prognoze poznat je po proizvodnji globalnih numeričkih prognoza vremena od trenutnih uvjeta do godinu dana unaprijed, uz detaljne prognoze atmosferskog sastava, uključujući gasove sa efektom staklene bašte, zagađivače zraka i vulkanski pepeo kao i prognoze okeanskih talasa.

                Imajući u vidu navedene činjenica, pridruživanje ECMWF-u predstavlja važan korak ka unapređenju hidro-meteorološke službe i pripremi za buduće ekstremne vremenske događaje u Bosni i Hercegovini, pa će Ministarstvo civilnih poslova nastaviti koordinirati aktivnosti na ostvarivanju članstva.