Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine predložilo pristupanje Globalnoj konvenciji o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija za jačanje međunarodne saradnje u visokom obrazovanju

02.02.2024

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine predložilo je Vijeću ministara Bosne i Hercegovine Prijedlog osnova za pristupanje Bosne i Hercegovine Globalnoj konvenciji o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija s ciljem jačanja međunarodne saradnje u visokom obrazovanju. Vijeće ministara Bosne i Hercegovine utvrdilo je prijedlog, pa će on biti upućen Predsjedništvu Bosne i Hercegovine.

Pristupanjem Bosne i Hercegovine Globalnoj konvenciji omogućit će se osnaživanje međuregionalne akademske mobilnosti, promovisanje jačanja međunarodne saradnje u visokom obrazovanju, demokratizacija visokog obrazovanja i mogućnosti cjeloživotnog učenja za sve.

Globalna konvencija o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija usvojena je na 40. Općoj skupštini Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO), održanoj krajem 2019. godine.