Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministarstvo civilnih poslova BiH uručilo Graničnoj policiji „Preporuke za državljane Bosne i Hercegovine i strane državljane koji ulaze u Bosnu i Hercegovinu, kojih se treba pridržavati u periodu od 14 dana od dana ulaska u zemlju“

23.09.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine  danas je,  uz prisustvo predstavnika Svjetske zdravstvene organizacije, Graničnoj policiji BiH uručilo “Preporuke za državljane Bosne i Hercegovine i strane državljane koji ulaze u Bosnu i Hercegovinu, kojih se treba pridržavati u periodu od 14 dana od dana ulaska u zemlju”.

 

Riječ je o zajedničkoj aktivnosti  Ministarstva civilnih poslova, Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, Zavoda za javno zdravstvo FBiH i Odjela za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH.

 

Naime, nakon što je Vijeće ministara 10. septembra 2020.godine donijelo odluku da svi strani državljani mogu ulaziti u BiH ako imaju negativan PCR test čime je potencijalno povećan broj ulazaka u BiH, kreirane Preporuke će biti dragocjen podsjetnik za ponašanje u vrijeme pandemije.

 

Svjetska zdravstvena organizacija je štampala preporuke na bosanskom, hrvatskom, srpskom i engleskom jeziku u 5.000 primjeraka, ukupno 20.000 letaka koje će granična policija distribuirati na svim ulazima u BiH.

Preporuke je u ime Ministarstva civilnih poslova uručio šef kabineta, Davor Bošnjak, a u ime Granične policije je preuzeo Radiša Samardžija, načelnik Ureda ravnatelja Granične policije BiH. Primopredaji je prisustvovao i direktor SZO u BIH, dr. Viktor Olsavszky.

Ova aktivnost je samo još jedan dokaz zajedničkih napora da se preduprijede štetne posljedice Corona virusa, podjednako koliko i potvrdi prijateljska podrška Svjetske zdravstvene organizacije.