Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministar Adil Osmanović razgovarao sa ambasadoricom Njemačke u BiH Margret Uebber – Deminiranje i pitanja mladih ostaće u fokusu saradnje BiH i Savezne Republike Njemačke

22.11.2019

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović razgovarao je u Sarajevu sa novoimenovanom ambasadoricom Savezne Republike Njemačke u BiH Margret Uebber o temama koje se tiču saradnje dvije zemlje. Naglašeno je da će deminiranje i oblast mladih i dalje biti u fokusu saradnje.

                “Zahvalni smo Njemačkoj na dosadašnjoj podršci procesu deminiranja u BiH. Uloženo je oko 36 miliona eura u ovu oblast, a nadamo se da ćemo podršku imati i dalje jer proces deminiranja u velikoj mjeri zavisi od donator”, rekao je ministar Osmanović.

                Njemačka ambasadorica Margret Uebber rekla je da očekuje nastavak saradnje kako bi proces deminiranja bio završen do 2025.godine. Najavila je mogućnost da se Bosni i Hercegovini ponudi partnerstvo u dugoročnim projektima kako bi se riješilo ovo pitanje.

                Uebber je izrazila i veliku zainteresiranost svoje zemlje za uspješno funkcioniranje Regionalnog centra za saradnju mladih RYCO. U razgovoru je konstatovano da organizacije i institucije iz Bosne i Hercegovine imaju izuzetno kvalitetne projekte za podršku iz fondova Centra, a kao poseban kvalitet, naglašeno da je riječ o zajedničkim projektima mladih iz oba entiteta, ali i u saradnji sa inozemnim organizacijama.

                Ministar Osmanović i ambasadorica Uebber izrazili su zadovoljstvo napretkom koji je ostvaren u konstituisanju vlasti u Bosni i Hercegovini i izrazili očekivanje da će biti otkočeni procesi i nastavljeni projekti u interesu svih građana BiH.