Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

MEĐUNARODNI OLIMPIJSKI ODBOR OBJAVIO IZVJEŠTAJЕ ZA 2019

28.07.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) objavio je godišnji izvještaj i finansijske izvještaje za 2019. godinu nakon odobrenja od strane članova.

Ovo je šesto izdanje Izvještaja usredotočeno na MOO u 2019. godini i ne bavi se trenutnom pandemijom detaljno nego na: Vjerodostojnosti, Održivosti i Mladim. To je izravni rezultat Preporuka Olimpijske agende 2020 a to je Povećanje transparentnosti.

Osim aktivnosti koje su provedene tokom godine uključeni sa i revidirana financijska izvješća za 2019. godinu.

U cilju potpune transparentnosti i objavljivanja, finansijskih izvještaja pripremaju se i revidiraju se u skladu sa Međunarodnim standardima finansijskog izvještavanja (IFRS), iako MOO nije zakonski obavezan udovoljavati tim višim standardima.

Prošla je godina bila simbolična za MOO, jer je obilježila 125. obljetnicu osnivanja organizacije od strane baruna Pierre de Coubertina 1894. godine. Tokom godinu je bilo više značajnih dešavanja. Među njima je i otvaranje Olimpijske kuće, novog sjedišta MOO-a i doma olimpijskog pokreta. Službeno otvoren na olimpijski dan, 23. juna 2020. godine, u nazočnosti članova MOO-a, predsjednika međunarodnih i međunarodnih organizacija, olimpijaca i lokalnih i nacionalnih dostojanstvenika, Olimpijska kuća jedna je od najodrživijih građevina na svijetu.

 

Godišnji izvještaj MOO-a za 2019. godinu dostupan je na:

https://www.olympic.org/news/international-olympic-committee-publishes-2019-annual-report-and-financial-statements