Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Međunarodni dan mladih - Uložiti dodatne napore kako bi Bosnu i Hercegovinu učinili privlačnom destinacijom za mlade

11.08.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 1999. godine donijela rezoluciju kojom je 12. avgust proglašen Međunarodnim danom mladih. Ovaj dan se širom svijeta obilježava raznovrsnim aktivnostima s ciljem promovisanja znanja, vještina i sposobnosti mladih.

Učešće mladih i njihov angažman su ključni za postizanje održivog ljudskog razvoja. Međutim, često mladima nedostaju prilike za političko, ekonomsko i društveno angažovanje, što može rezultirati nedostatkom motivacije ili mogućnosti za doprinos zajednici. Stoga je potrebno uložiti dodatne napore kako bi se podigla svijest o važnosti građanskog angažmana mladih i koristima koje to nosi za pojedinca i društvo, uključujući održivi razvoj, otpornost i dobrobit svih.

 

Cilj Međunarodnog dana mladih je promovisati građanski angažman i učešće mladih u političkom i javnom životu. To će osnažiti mlade i omogućiti im da pruže svoj puni doprinos društvu, razvoju i miru. Ovaj dan također ima za cilj podizanje svijesti o mnogobrojnim izazovima s kojima se suočavaju mladi, kao što su pravna, ekonomska, socijalna, obrazovna i kulturna pitanja.

 

Mladi u Bosni i Hercegovini suočavaju se s nizom problema koji često rezultiraju njihovim napuštanjem zemlje. Ovi problemi uključuju nedostatak radnih prilika, nepovezanost obrazovnog sistema s tržištem rada, nestabilna radna mjesta i nedostatak mogućnosti za dalje obrazovanje i razvoj.

 

S obzirom na važnost mladih u bosanskohercegovačkom društvu, Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine želi iskoristiti ovu priliku da, povodom Međunarodnog dana mladih, pozove sve razine vlasti u zemlji i mlade ljude da zajednički ulože dodatne napore kako bi Bosnu i Hercegovinu učinili privlačnom destinacijom za mlade. Cilj je stvoriti okruženje u kojem će mladi ostati, raditi, razvijati se i doprinositi donošenju ključnih odluka, čime će pridonijeti budućnosti svoje domovine.

 

Sretan Međunarodni dan mladih!