Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Kroz projekte u sportu, kulturi i nauci do dublje saradnje BiH i Japana

26.04.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravka Bošnjak razgovarala je u Sarajevu sa ambasadorom Japana u BiH NJ.E. Masami Kinefuchi. Bila je ovo nastupna posjeta tokom koje je razgovarano o intenzivnoj bilateralnoj saradnji, posebno u oblastima zdravstva, meteorologije i sporta.

                Posebnu pažnju Japan posvećuje oblasti sporta, pa je značajna saradnja između BiH i Japana ostvarena u toj oblasti, a u proceduri je i Nacrt Memoranduma o saradnji u oblasti sporta između Ministarstva civilnih poslova BiH i Ministarstva obrazovanja, kulture, sporta, nauke i tehnologije Japana.

                Ministrica Dubravka Bošnjak iskazala je želju za daljom saradnjom i novim projektima u nauci i kulturi. Zahvalna je na svim dosadašnjim donacijama i realiziranim projektima, a založila se i za potpisivanje  bilateralnih sporazuma/memoranduma u svim oblastima u kojima Ministarstvo civilnih poslova ima nadležnost.

                U razgovoru je istaknuto da je japanska vlada  kroz donacije i realizirane projekte pružila značajnu potporu u oblasti zdravstva, socijalne zaštite i protivminskog djelovanja u BiH.

                Razgovarano je i o projektima koje Bosna i Hercegovine realizira u saradnji s Vladom Japana, gdje je izdvojen projekt SME'S PRODUCTS 2013 i 2014. – unapređenje ekonomskog i društvenog razvoja BiH, u okviru kojeg je nabavljen agrometeorološki sistem za posmatranje za jačanje oblasti hidrometeorologije u BiH.

                Japanki ambasador Masami Kinefuchi zaželio je ministrici Bošnjak uspjeh u predstojećem mandatu.