Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Kroz jačanje suradnje BiH i SAD na području znanosti, obrazovanja, geologije i zdravstva do ostvarivanja ciljeva održivog razvoja, napretka društva i dobrobiti žitelja

19.07.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministrica civilnih poslova Dubravka Bošnjak održala je konstruktivan sastanak sa predstavnicima veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini, koje je predvodio Mark Handloff, zadužen za okoliš, znanost, tehnologiju i zdravstvo. Sastanak je bio usmjeren na jačanje veza između dvije zemlje i produbljivanje saradnje na raznim područjima od zajedničkog interesa.

Poseban fokus razgovora bio je usmjeren na područja znanosti, obrazovanja, geologije i zdravstva. Ministrica Bošnjak istaknula je važnost ulaganja u znanost i obrazovanje kao ključni faktor za postizanje dugoročnog održivog razvoja. U tom kontekstu, razgovaralo se o mogućnostima za jačanje akademske i znanstvene suradnje između institucija u Bosni i Hercegovini i SAD.

Također, ministrica je sa predstavnicima veleposlanstva SAD razgovarala su o potencijalima suradnje na području geologije. Obostrano je prepoznata važnost održivog korištenja geoloških resursa i zaštite okoliša.

U vezi sa sektorom zdravstva, ministrica Bošnjak i predstavnici veleposlanstva SAD razgovarali su o mogućnostima za unaprjeđenje zdravstvenog sustava u Bosni i Hercegovini, razmjeni stručnjaka i najboljih praksi te potpori u području javnog zdravlja. Obostrano je naglašena važnost očuvanja i jačanja zdravstvene infrastrukture kako bi se osigurala kvalitetna zdravstvena zaštita za građane.

Ministrica je izrazila zahvalnost predstavnicima veleposlanstva SAD na njihovoj potpori i angažmanu u jačanju bilateralnih odnosa između dvije zemlje, a posebice na potpori  euroatlanskom putu Bosne i Hercegovine. Dogovoreno je da će se nastaviti redoviti dijalog i zajedničke aktivnosti kako bi se ostvarili konkretni rezultati na područjima od zajedničkog interesa.