Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Konferencija UN-a o vodama

04.04.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

“Vaš novac mora biti investiran u zaštitu izvora sa kojih pijete”, izjavio je na nedavnoj Konferenciji UN-a o vodama 2023, rekao je Selwin Hart, specijalni savjetnik generalnog sekretara za klimatske akcije i pravednu tranziciju, objašnjavajući potrebu za neodložnim djelovanjem na globalnom nivou i inicijalnijm ulaganjem u sistem ranog upozoravanja u iznosu od 3,1 milijardu dolara.

„Voda je indikator klimatskih promjena. Vidjeli smo porast broja poplava i učestalost suše. Ovdje, u okviru UN-a govorimo o gubitku i šteti. Jedan veoma moćan način prilagođavanja klimatskim promjenama i izbjegavanja gubitaka i šteta je ulaganje u sisteme ranog upozoravanja,” rekao je generalni sekretar WMO-a, prof. Petteri Taalas.

Po zaključcima Konferencije, realizacija budućeg sistema ranog upozoravanja za sve u svijetu počiva na četiri stuba:

1. Poznavanje i upravljanje rizicima od katastrofa (vrijednost 374 miliona USD),

2. Detekcija, zapažanja, praćenje, analiza i predviđanje opasnosti (1,18 milijardi USD),

3. Diseminacija i komunikacija (550 miliona US$),

4. Spremnost i odgovor (1 milijarda dolara)

Najslikovitiji primjer neophodnosti uvođenja sistema ranog upozorenja, vidljiv je na nedavnim ogromnim nepogodama u Malaviju i Mozambiku, kada je stradalo više od 200 ljudi. Broj mrtvih i nestalih, kao i štete u privredi, bio bi puno veći u neviđenim poplavama i olujama, da stanovništvo nije unaprijed upozoreno na razmjere nepogode, koja se sprema, te da Crveni krst Malavija, koji je podržao napore vlade, u izdavanju upozorenja putem radija i razglasa, nije poduzeo rane akcije gradnje privremenih skloništa i dostave hrane, higijenskih i sanitarnih artikala ugroženima. Ove aktivnosti su uključivale čak i novčanu pomoć, kao vid obeštećenja i stimulacije ljudi da evakuišu ugrožena područja i evakuišu se na viši teren.

“Razaranja ovih ciklona su bila strašna, ali to je bilo predviđeno, pa smo mogli djelovati putem ranih upozorenja i akcija. U suprotnom, devastacija je mogla biti nezamisliva”, rekao je, ovom prigodom Jagan Chapagain, generalni sekretar Međunarodne Federacije Crvenog Krsta i Crvenog Polumjeseca.

 

https://public.wmo.int/en/media/news/increasing-water-hazards-demand-better-early-warnings