Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Konferencija na temu „Iskustva sa priznavanjem bosanskohercegovačkih stručnih kvalifikacija iz oblasti obrade metala i elektrotehnike u Njemačkoj“

25.09.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Predstavnica Sektora za rad, zapošljavanje, socijalnu zaštitu i penzije Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine prisustvovala je konferenciji na temu „Iskustva sa priznavanjem bosanskohercegovačkih stručnih kvalifikacija iz oblasti obrade metala i elektrotehnike u Njemačkoj“.

Konferenciju je organizovala Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine, na kojoj su učestvovali predstavnici Savezne agencije za rad Njemačke iz Centralnog ureda za posredovanja u zapošljavanju stručne radne snage iz inostranstva, Obrtničke komore Koblenz, Centralnog udruženja njemačkih obrta, kao i predstavnici nadležnih institucija iz Bosne i Hercegovine.

Savezna agencija za zapošljavanje Njemačke i Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine su u saradnji sa Udruženjem njemačkih obrta i zavodima za zapošljavanje entiteta i Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine realizovali pilot-projekt „Obrti nude budućnost“ (HabiZu), u periodu od 2020. do kraja 2023. godine. Cilj projekta je bila provjera načina na koji bosanskohercegovački kvalificirani radnici mogu pronaći posao na njemačkom tržištu rada pod poštenim uslovima i u skladu sa Zakonom o imigraciji kvalificiranih radnika, koji je u Njemačkoj na snazi ​​od 2020. godine. Projekt je finansiralo Savezno ministarstvo za ekonomska pitanja i zaštitu okoline Njemačke. U okviru projekta je procedura priznavanja provjerena kroz 40 pojedinačnih slučajeva priznavanja bosanskohercegovačkih stručnih kvalifikacija iz tri grupe zanimanja: elektroničar, metalostrugar i instalater za sanitarije, grijanje i klimatizaciju. Obrtnička komora Koblenz bila je nadležno tijelo za priznavanje i provjeru strukovnih kvalifikacija.

Analiza projektnih rezultata je pokazala da postoji značajna razlika u nastavnim planovima i programima za ova zanimanja između Njemačke i Bosne i Hercegovine, da su potencijalni radnici spremniji da rade kao nekvalifikovan kadar, nego kao radnici sa priznatom kvalifikacijom ukoliko moraju dodatno učiti, da su, suprotno predviđanjima, mlađi kandidati, bez nekog radnog iskustva posle srednje škole, bolje prošli u projektu jer su pokazali motiviranost i bolji su bili u razgovorima sa poslodavcima, te da je svim kandidatima nedostajalo praktičnog radnog iskustva tokom školovanja.