Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Izaslanstvo Bosne i Hercegovine na zasjedanju Međunarodne konferencije rada

16.06.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

U Ženevi je od 5. do 16. juna održano 111. zasjedanje Međunarodne konferencije rada na kojem je učestvovala i delegacija Bosne i Hercegovine, kao punopravne članice Međunarodne organizacije rada (MOR). Delegaciju Bosne i Hercegovine predvodi zamjenica ministrice civilnih poslova Bosne i Hercegovine Marijana Mojić.

Međunarodna konferencija rada najvažniji je događaj u djelovanju MOR-a koja je specijalizirana agencija Ujedinjenih nacija, čiji je osnovni zadatak osiguranje boljih uslova rada i položaja radnika u cijelom svijetu, te dostojanstvenog rada za sve.

Na ovogodišnjoj Konferenciji razmatrano je nekoliko značajnih tema, među kojima je rasprava o postavljanju standarda o naukovanju, rasprava o strateškom cilju socijalne zaštite i opća rasprava o pravednom prelazu prema ekološki održivim ekonomijama i društvima za sve.

Drugi dio Konferencije posvećen je pokretanju Globalne koalicije za socijalnu pravdu, čiji je cilj okupiti tripartitne članice MOR-a, međunarodne organizacije i druge relevantne faktore s ciljem jačanja napora za ostvarivanje socijalne pravde.

Na konferenciji iz Bosne i Hercegovine svake godine učestvuju četiri predstavnika,  prošle godine su to bili predstavnici poslodavaca i sindikata iz Republike Srpske i  Ministarstva civilnih poslova BiH, dok su ovaj put, uz zamjenicu ministrice civilnih poslova, učestvovali predstavnici socijalnih partnera iz Federacije Bosne i Hercegovine.