Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Informacija u vezi sa korona virusom – NOVO!

28.01.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

                 U vezi sa grupom turista iz Narodne Republike Kine, provincije Hubei, grad Vuhan, koji su 26., 27. i 28. 01. 2020. godine bili na proputovanju u BiH, članovi Komisije za sprovođenje međunarodnih zdravstvenih propisa u BiH su u koordinaciji sa kolegama iz Hrvatske (mjesto ulaska u BiH) i Srbije (mjesto izlaska iz BiH) a posebno zahvaljujući aktivnostima Zavoda/Instituta za javno zdravstvo sproveli blagovremene aktivnosti nadzora nad putnicima za vrijeme kompletnog boravka u BiH.

               Ranije, s ciljem rane detekcije novog korona virusa, čiji je epicentar epidemije Narodna Republika Kina, provincija Hubei, grad Vuhan, za koji postoji vjerovatnoća pojave u Bosni i Hercegovini, Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine  Graničnoj policiji BiH i Međunarodnom aerodromu Sarajevo dostavilo je preporuke Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske (lokalni i engleski jezik) koje je potrebno distribuirati svim putnicima koji dolaze u Bosnu i Hercegovinu iz područja Narodne Republike Kine, posebno provincije Hubei, grad Vuhan.

                Uz implementaciju dostavljenih preporuka, dogovoreno je da predstavnici Granične policije BiH odmah obavijeste Federalno ministarstvo zdravstva/Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, Ministarstvo za zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske/Institut za javno zdravstvo Republike Srpske i Ministarstvo civilnih poslova BiH o svim ulascima domaćih i stranih državljana na područje Bosne i Hercegovine a koji dolaze iz Narodne Republike Kine, posebno provincije Hubei, grad Vuhan.

                Predstavnici Granične policije BiH na pomenute institucije treba da dostave podatke o osobama koje ulaze u BiH, a koji se odnose na mjesto i adresu boravka u BiH, period boravka te eventualno kontakt telefon.

                U skladu sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, potrebno je da uposlenici na graničnim prelazima, kako članovi Granične policije BiH, tako i radnici na šalterima aerodroma i graničnih prelaza (prodaja karta, provjera dokumenta i sl.) prilikom kontakta sa putnicima koriste jednokratne (hirurške) maske i jednokratne rukavice, izbjegavaju bliski kontakt (razgovor bez maske, socijalne kontakte tipa rukovanja, grljenja i sl.) te da redovno održavaju higijenu ruku.

                U slučaju dodatnih preporuka Svjetske zdravstvene organizacije, Ministarstvo civilnih poslova BiH će blagovremeno obavijestiti sve institucije.