Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Evropska unija osigurala nova sredstva u okviru akcije “Globalni odgovor za borbu protiv korona virusa”

10.07.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

27. juna 2020. godine održana je samit-video konferencija pod nazivom “Globalni cilj: ujedini se za našu budućnost”, u organizaciji Evropske komisije i “Global Citizen”-a na kojem je prikupljeno dodatnih 6,15 milijardi eura sredstava za pomoć razvoju i jednakom pristupu vakcinama, testovima i liječenju od zarazne bolesti COVID-19, čime ukupan iznos osiguranih sredstava u okviru “Globalnog odgovora za borbu protiv korona virusa”  iznosi 15,9 milijardi eura. Prikupljena sredstva će biti upotrebljena i za podršku privrednog oporavka najugroženijih regija i zajednica.

Na navedenom samitu-videokonferenciji učestvovalo je 40 vlada koje su se obvezale da će osigurati univerzalni pristup lijekovima protiv korona virusa, te da će na pravičan način obnoviti zajednice teško pogođene pandemijom. Kao izraz solidarnosti, na samitu je zaključeno da se osigura proizvodnja 250 miliona vakcina za zemlje sa srednjim i nižim prihodima.

Predsjednica Evropske komisije, Ursula fon der Leyen, je istakla da će se svijet oslobiti pandemije tek kada vakcine, testovi i liječenje budu dostupni svima onima koji ih trebaju, dok je predsjednik Evropske Investicione Banke, Werner Hoyer, rekao da je ova institucija, zajedno sa “Timom Evrope”, posvećena smanjenju razornog uticaja pandemije osiguranjem finansiranja zdravstvenih sistema i istraživanja, te jačanju ekonomske otpornosti širom svijeta.