Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Evropska komisija: Novi Akcijski plan za obrazovanje u digitalno doba

14.10.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Evropska komisija donijela je novi Akcijski plan za digitalno obrazovanje (2021. – 2027.) u kojem se predlaže niz inicijativa za visokokvalitetno, uključivo i pristupačno digitalno obrazovanje u Evropi.

Zbog krize uzrokovane pandemijom COVID-19 tehnologija u nastavnom procesu je postala neizostavna i nužna. To je ukazalo na hitnu potrebu za poboljšanjem digitalnog obrazovanja kao ključnog strateškog cilja za visokokvalitetno podučavanje i učenje u digitalnom dobu, ističe Komisija.

Novi Akcijski plan ima dva strateška prioriteta:

- poticanje razvoja uspješnog ekosistema digitalnog obrazovanja i

- jačanje digitalnih kompetencija za digitalnu transformaciju.

S ciljem realizacije prioriteta Komisija će, između ostalog, pokrenuti strateški dijalog sa članicama EU radi pripreme prijedloga Preporuke Vijeća o faktorima koji omogućavaju uspješno digitalno obrazovanje do 2022. godine. Razviti će Okvir za digitalno obrazovanje te će istražiti mogućnosti za pokretanje evropske platforme za digitalno obrazovanje, koja će omogućiti saradnju i razmjenu.

Komisija planira razviti i zajedničke smjernice za nastavnike i obrazovne radnike za poticanje digitalne pismenosti i borbu protiv dezinformacija kroz obrazovanje i obuku. Ažurirati će Evropski okvir digitalnih kompetencija, te kreirati evropski certifikat o digitalnim vještinama (EDSC) koji priznaju i prihvataju vlade, poslodavci i drugi širom Evrope.

Izvor:  https://ec.europa.eu/education/education-in-the-eu/digital-education-action-plan_en