Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Državna komisija za UNESCO BiH ponovno aktivna nakon četiri godine

28.02.2024

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

                Državna komisija za saradnju Bosne i Hercegovine sa Organizacijom Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) održala je danas u Sarajevu konstitutivnu sjednicu, nakon četiri godine stanke, čime je ponovno uspostavljen rad tog tijela i stvoreni uslovi za realizaciju brojnih projekata.

                Članovi Državne komisije za UNESCO, njih devetnaest, imenovani su na prijedlog državnih i entitetskih ministarstava nadležnih za pitanja iz domena rada UNESCO-a. Predsjednica Komisije je ministrica civilnih poslova Dubravka Bošnjak.

                Državna komisija za saradnju Bosne i Hercegovine sa UNESCO-m je savjetodavno tijelo Vijeća ministara BiH, a njena uloga je razmatranje pitanja međunarodne saradnje Bosne i Hercegovine i UNESCO-a u oblastima obrazovanja, nauke, kulture i informisanja. Komisija, takođe, vrši razmjenu iskustava i znanja u ovim oblastima, te upoznaje institucije i organizacije u zemlji sa ciljevima i aktivnostima UNESCO-a. Posebna pažnja posvećuje se očuvanju i promociji dobara pod zaštitom UNESCO-a, te pripremi nominacija za Listu svjetske baštine UNESCO-a, Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva, Međunarodni registar Pamćenje svijeta i drugo.

                UNESCO je u proteklom periodu pružao značajnu podršku BiH realizacijom brojnih projekata i aktivnosti. Osnovni modalitet saradnje i komunikacije sa ovom organizacijom građani i organizacije iz Bosne i Hercegovine mogu ostvariti putem Državne komisije za UNESCO BiH. Uspješna implementacija UNESCO programa i aktivnosti u BiH olakšana je postojanjem Regionalne UNESCO kancelarije u Veneciji i kancelarijom u Sarajevu, sa kojom Državna komisija za UNESCO BiH ostvaruje jako dobru saradnju.