Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

DRŽAVNI CEEPUS URED SUDJELUJE NA TRINAESTOM SAJMU STIPENDIJA

25.10.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Danas je u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu otvoren Trinaesti sajam stipendija u organizaciji Službe za međunarodnu suradnju Univerziteta u Sarajevu.

U ovom, već tradicionalnom međunarodnom sajmu stipendija u Bosni i Hercegovini, po osmi put sudjeluje i Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, odnosno Državni CEEPUS ured BiH, s ciljem promocije CEEPUS programa razmjene.

CEEPUS (Centralno-europski program razmjene za sveučilišne studije - CEEPUS III) jedini je program sveučilišne razmjene u kojem Bosna i Hercegovina ima partnerski status i u okviru kojeg osam bh javnih sveučilišta ostvaruje učešće u više od 80 mreža godišnje, a više stotina bh državljana (studenti, istraživači, nastavno osoblje) realizuje na kratkoročne ili dugoročne mobilnosti u nekoj od 15 partnerskih zemalja u tijeku akademske godine.

Glavni cilj aktualnog CEEPUS III programa je povezivanje znanstveno istraživačkih oblasti, te razvoj akademske suradnje kroz kreiranje  mreža koje, između ostalog, rade na zajedničkim programima i stjecanju prava na zajedničke diplome.

Sajam stipendija je ovom prilikom okupio više od 50 domaćih i međunarodnih institucija (vladine i nevladine organizacije, diplomatsko-konzularna predstavništva, centri civilnih inicijativa, lokalne zajednice, strane institucije, kulturni centri i ostali) koje nude i predstavljaju različite oblike financijske i druge vrste potpore (stipendije, jednokratnu financijsku potporu, kredite, zajmove itd.) bh. građanima za studiranje i profesionalno usavršavanje u Bosni i Hercegovini i/ili inozemstvu.   

Sajam stipendija je namijenjen svima koji su zainteresirani za različite oblike potpore za kontinuirano profesionalno usavršavanje i cjeloživotno učenje (srednjoškolci, studenti dodiplomskih, postdiplomskih i doktorskih studija, zaposleni i ostale kategorije).