Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Danas se obilježava Svjetski dan bubrega

14.03.2024

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, povodom Svjetskog dana bubrega želi istaknuti važnost ovog dana kao zajedničke inicijative Svjetskog nefrološkog udruženja (ISN) i Svjetskog udruženja zaklada za poticanje razvoja nefrologije (IFKF). Svjetski dan bubrega obilježava se svake godine na drugi četvrtak u mjesecu martu u više od 100 zemalja na 6 kontinenata.

Hronična bubrežna bolest (CKD) pogađa više od 850 miliona ljudi širom svijeta i dovela je do 3,1 miliona smrtnih slučajeva u 2019. godini. Trenutno, bolest bubrega je 8. vodeći uzrok smrti, a ako se ne riješi, predviđa se da će biti 5. vodeći uzrok izgubljenih godina života do 2040. godine.

Upravni odbor Svjetskog dana bubrega (WKD) najavio je temu kampanje za 2024. godinu: Zdravlje bubrega za sve – unapređenje ravnopravnog pristupa njezi i optimalnoj praksi lijekova.

Nedavni medicinski napredak značajno je usporio napredovanje CKD-a i smanjio komplikacije. Postizanje optimalne brige za bubrege zahtijeva saradnju na više nivoa koja uključuje rano dijagnosticiranje, insistiranje na univerzalnoj zdravstvenoj zaštiti te podizanje svijesti o bubrežnoj bolesti među zdravstvenim radnicima i općom populacijom.

Postizanje optimalne njege bubrega zahtijeva prevazilaženje barijera na više nivoa, unutar visokorizičnih grupa (osobe s hipertenzijom, dijabetesom, kardiovaskularnim bolestima i porodičnom anamnezom, a to podrazumijeva i dostupnost osnovnih identifikacijskih testova iz urina i krvi), uzimajući u obzir kontekstualne razlike u svjetskim regijama. To uključuje nedostatke u ranoj dijagnozi, nedostatak univerzalne zdravstvene zaštite ili pokrića osiguranja, nisku svijest zdravstvenih radnika i izazove u pogledu cijene i dostupnosti lijekova.

Svjetski dan bubrega je prilika da se podigne svijest o važnosti bubrega za sveukupno zdravlje te da se promovišu oblici prevencije, ranog otkrivanja i liječenja bubrežnih bolesti kako bi se smanjila njihova učestalost i komplikacije. Ministarstvo civilnih poslova poziva sve građane da se informiraju o prevenciji bubrežnih bolesti i redovito obavljaju medicinske preglede kako bi očuvali zdravlje svojih bubrega.