Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Bosna i Hercegovina pristupila Sporazumu za ponovnu uspostavu zajedničke stalne izložbe u muzeju Auschwitz-Birkenau

26.01.2024

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

            U sjedištu UNESCO-a u Parizu održana je svečanost potpisivanja Sporazuma o financiranju ponovnog uspostavljanja izložbe zajedničke stalne postavke u Bloku 17 Državnog muzeja Auschwitz-Birkenau kao mjesta sjećanja na jedno od najmračnijih perioda u historiji čovječanstva, a kojim je šest sljednica bivše Jugoslavije dovršilo dogovore započete 2011. godine.

            Sporazum je rezultat intenzivnih, dugogodišnjih pregovora kojim je u BiH koordiniralo Ministarstvo civilnih poslova, a uz predstavnike Bosne i Hercegovine Sporazum su potpisali predstavnici Republike Hrvatske, Crne Gore, Republike Sjeverne Makedonije, Republike Srbije i Republike Slovenije. Veliku podršku razvoju projekta pružila je Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO), dok je Republika Austrija uložila napore u obnovu paviljona, a Republika Poljska podržala ponovno uspostavljanje zajedničke stalne postavke.

            Ceremoniji potpisivanja prisustvovala je glavna  direktorica UNESCO-a Audrey Azoulay, koja je u svom obraćanju istakla važnost postizanja sporazuma te naglasila koliko je UNESCO predan njegovanju kulture sjećanja koja je preduslov za očuvanje mira.

            Potpisivanjem Sporazuma, države regiona još jednom su pokazale želju za jačanje dijaloga, mira i pomirenja.Potvrđena je posvećenost principima Konvencije о sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida i Ohridske strategije Vijeća ministara kulture jugoistočne Evrope - Jačanje kulture za održivi razvoj iz 2014. godine, i priznavanju Državnog muzeja Auschwitz-Birkenau kao jednog оd centralnih historijskih spomen-obilježja u Evropi u znak sjećanja nа jedan оd najmračnijih perioda u historiji čovječanstva.

            Države potpisnice  obavezale su se da će nadoknaditi troškove renoviranja i konzervacije zajedničkih prostora, struktura i segmenata Bloka 17. u iznosu od milion eura koje je finansirala Republika Austrija putem donacija Fondaciji Auschwitz-Birkenau u Republici Poljskoj. Strane su saglasne da će se nadoknada navedenog iznosa izvršiti prema dogovorenom i prihvaćenom modelu kojim je predviđeno da Bosna i Hercegovina učestvuje sa 15,50 % od ovog iznosa, odnosno 155.000,00 eura, a najkasnije dvije godine po posljednjoj ratifikaciji Sporazuma. Dinamiku finansijskih obaveza utvrdiće Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.

            Državni muzej Auschwitz-Birkenau osnovan je 1947. godine s namjerom da bude centar za proučavanje holokausta, a UNESCO je logor 1979. godine proglasio djelom Svjetske baštine.