Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Bosna i Hercegovina među državama za koje bi zemlje članice EU trebale postepeno ukinuti ograničenja putovanja na spoljnim granicama

20.09.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

U skladu sa ranije donesenom preporukom o postepenom ukidanju ograničenja za putovanja koja nisu neophodna u Europsku uniju, Vijeće EU  je  09. septembra 2021.godine, ažuriralo  listu  zemalja,  posebnih administrativnih regija i drugih entiteta i teritorijalnih vlasti za koje bi trebalo ograničiti putovanja.

            Na osnovu kriterijuma i uslova iznesenih u preporuci, Bosna i Hercegovina nalazi se na listi zemalja za koje bi zemlje članice EU trebale postepeno ukinuti ograničenja putovanja na spoljnim granicama. Istom preporukom Albanija, Jermenija, Azerbejdžan, Brunej Darussalam, Japan i Srbija su uklonjene sa liste sigurnih zemalja. U  ovom trenutku, na listi sigurnih zemalja iz regiona nalazi se samo Bosna i Hercegovina.

            Vijeće navodi da će spisak, kako je preporučeno, biti i dalje revidiran svaka dva tjedna. Kriterijumi za određivanje trećih zemalja za koje bi trebalo ukinuti trenutno ograničenje putovanja ažurirani su 20. maja 2021. Oni pokrivaju epidemiološku situaciju i ukupni odgovor na COVID-19, kao i pouzdanost dostupnih informacija i izvora podataka.