Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ambasador Republike Bjelorusije posjetio Ministarstvo civilnih poslova BiH

22.12.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Danas je NJ.E. Aleksander Ponomarev, ambasador Republike Bjelorusije posjetio Ministarstvo civilnih poslova BiH u sklopu svoje posjete Bosni i Hercegovini, a povodom otvaranja počasnog konzulata Republike Bjelorusije u BiH.

U srdačnoj atmosferi otvorene su brojne teme, no prva je, ipak, bila aktuelna pandemija Corona virusa.

 

Visoko obrazovanje, nauku i sport su oblasti o kojima je bilo ponajviše riječi. U toku su pripremni koraci za zaključivanje sporazuma između Vijeća ministara BiH i vlade Republike Bjelorusije u područjima visokog obrazovanja i nauku.

 

Cilj ovog sporazuma je uspostavljanje suradnje u području visokog obrazovanja kako bi se organizirala akademska i naučna razmjena između visokoobrazovnih institucija obje zemlje.

 

Govoreći o sportu naglašena je mogućnost implementacije zajedničkih projekata kroz olimpijske pokrete i odgovarajuće granske sportske saveze. Također, navedena je i mogućnost pokretanja procedure za potpisivanje Sporazuma iz oblasti sporta.

 

Na kraju razgovora, ministrica Gudeljević je još jednom poželjela uspješan rad Konzulata Republike Bjelorusije u BiH u narednom periodu.