Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ageler čestitao Bosni i Hercegovini na uspješnom uklanjanju kasetne municije: Nastavak saradnje Ministarstva civilnih poslova i OSCE-a

26.09.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

              Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravka Bošnjak sastala se danas u Sarajevu sa šefom Misije Organizacije za evropsku sigurnost i saradnja  (OSCE) u Bosni i Hercegovini Brianom Agelerom, kako bi razgovarali o projektima saradnje između Ministarstva civilnih poslova BiH i OSCE-a.

                Sastanak je održan s ciljem daljeg jačanja partnerstva između dviju strana, a ministrica Bošnjak podsjetila je na iznimnu saradnja u sektoru obrazovanja, u kojem OSCE igra značajnu ulogu kao partner Bosne i Hercegovine.

               Ambasador Ageler čestitao je Ministarstvu civilnih poslova na uspješno završenom projektu uklanjanja kasetne municije, prepoznajući važnost ovog koraka za sigurnost građana i napredak zemlje. Naglašavajući da deminiranje ostaje među prioritetima dalje saradnje s OSCE-om, ministrica Bošnjak podsjetila je na značajne nadležnosti Centra za uklanjanje mina u BiH (BHMAC) i kazala da je u Programu rada Ministarstva civilnih poslova za narednu godinu donošenje novog Zakona o deminiranju. Najavljeni su i novi projekti u oblasti deminiranja u kojima će učestvovati OSCE, za koje je ministrica izrazila punu podršku.

                Sastanak je bio prilika za razmjenu mišljenja i iskustava, te za dalje definiranje prioriteta i ciljeva saradnje između Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine i OSCE-a. Ministrica Dubravka Bošnjak i šef Misije OSCE-a u BiH Brian Ageler izrazili su svoje zadovoljstvo dosadašnjim zajedničkim aktivnostima  i spremnost za dalje napore u ostvarivanju zajedničkih ciljeva, prije svega u oblastima obrazovanja i deminiranja.