Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Potpisani ugovori za dva nova projekta deminiranja- Evropska unija obezbijedila 1,1 milion

25.09.2018

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:


U Sarajevu je potpisan ugovor za dva nova projekta koja finansira Evropska unija iz oblasti uklanjanja mina. Projekti su vrijedni 1,1 milion eura, a sredstva su obezbjeđena kroz Instrument za stabilnost i mir čiji cilj je da doprinese uklanjanju mina u Bosni i Hercegovini, kao i uspostavi snažnog partnerstva između nadležnih institucija i ključnih aktera.

                Ugovore su potpisali otpravnik poslova Delegacije EU u BiH Khaldoun Sinno, ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, ministrica sigurnosti BiH Marina Pendeš, zamjenik residentnog predstavnika UNDP-a u BiH Sukhrob Khoshmukhamedov i regionalni direktor norveške Narodne pomoći za Jugoistočnu Evropu Sven Jonas Zacrisson.

                Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović rekao je tom prilikom da je prema procjenama oko dva posto teritorije Bosne i Hercegovine još pod minsko-eksplozivnim sredsvima, što je prijetnja za stanovništvo.

                ”Ovaj projekat, opća procjena sumnjivih teritorija u BiH, će sigurno doprinijeti ubrzanom rješavanju uklanjanja minsko-eksplozivnih sredstava koja su neeksplodirana. I uspostava baze podataka je jedan sasvim drugačiji i bolje organiziran pristup rješavanju ovih problema“, rekao je ministar Osmanović.

                Evropska unija je od 1996. godine obezbijedila više od 46 miliona eura za programe deminiranja u Bosni i Hercegovini. Otpravnik poslova Delegacije EU u BiH Khaldoun Sinno naglasio je da se podrška, uz protuminsko djelovanje, u značajnoj mjeri odnosila i na pružanje podrške žrtvama mina i povratnicima.

                Potpisani ugovori odnose se na projekat reizviđanja sumnjive površine u BiH na mine koji će se raditi s partnerskim organizacijama Norveškom narodnom pomoći i Oružanim snagama BiH, dok se drugi projekt vrijedan oko 250.000 eura odnosi na pripremu nove baze podataka.