Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministar Adil Osmanović primio zaslužne sportiste BiH i vrhunske sportiste međunarodnog razreda za 2018.godinu

31.01.2019

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović primio je zaslužne sportiste BiH i vrhunske sportiste međunarodnog razreda za 2018. godinu.

                U kategoriju zaslužnih sportista svrstano je deset sportista koji su osvojili medalju na Olimpijskim igrama, Svjetskom prvenstvu, Evropskom prvenstvu i  Paraolimpijskim igrama, dok je u kategoriju vrhunski sportisti međunarodnog razreda svrstano 18 sportista. Na osnovu odluke Vijeća ministara BiH, dodijeljene su im novčane nagrade u ukupnom iznosu od 100.000 KM.

                „ Deset sportista koji su u kategoriji zaslužnih sportista dobit će jednokratnu novčanu nagradu u iznosu od po 4.000 KM, dok je 18 sportista međunarodnog razreda svrstano u dvije grupe, te da će 14 takvih sportista dobiti nagradu od po 3.500 KM i četvoro sportista nagradu od po 2.750 KM. S ovim završavamo našu budžetsku 2018. godinu. Uradili smo prijedlog budžeta za 2019. godinu gdje su finansijska sredstva ostala otprilike na istoj razini“, rekao je ministar Osmanović.

                Ministar je naglasio i da je analizom stanja finansiranja sporta na svim nivoima vlasti u BiH, koju je razmatralo Vijeće ministara, utvrđeno da, kada se saberu izdvajanja za sport na državnom, entitetskom i kantonalnom nivou, oko 14 miliona konvertibilnih maraka godišnje bude izdvojeno za sport.

                „Kao resorni ministar civilnih poslova, koji koordinira oblast sporta, pozivam svoje kolege na kantonalnom i entiteskom nivou u čijoj je nadležnosti sport, da se pokušaju izboriti u budžetu za 2019. godinu da se veća sredstva izdvajaju za sport. To očekuju naši sportisti“, rekao je Osmanović.

                Prisutni sportisti, izrazili su očekivanje da će izdvajanja za sport rasti. Priznanja koja su dobili kao zaslužni ili sportisti međunarodnog razreda, iako finansijski skromna, smatraju velikim podstrekom za dalje napredovanje.