Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Na Vlašiću održan radni sastanak o „Smjernicama za razvoj statističkog izvještavanja u oblasti obrazovanja“

25.05.2017

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:


Na osnovu istraživanja koje je proveo Centar za razvojne evaluacije i društvena istraživanja (CREDI), krajem protekle godine, izrađen je dokument „Smjernice za razvoj statističkog izvještavanja u oblasti obrazovanja“ koji je za potrebe Ministarstva civilnih poslova BiH finansirala Vlada Švajcarske, kroz program „Prilika Plus“ a koji provodi Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća. Vijeće ministara BiH je, usvojivši ovu informaciju 1.2.2017, zadužio MCP da nastavi saradnju sa svim relevantnim institucijama s ciljem unapređenja obrazovnih politika i unapređenja statističkog izvještavanja u oblasti obrazovanja.

            Uzimajući u obzir neophodnost daljnjeg rada na smjernicama u cilju unapređenja obrazovnih politika i unapređenja statističkog izvještavanja u oblasti obrazovanja, 15. i 16. maja na Vlašiću je održan radni sastanak koji je okupio predstavnike ministarstava obrazovanja, zavoda za statistiku, pedagoških zavoda i agencija za obrazovanje. Tokom dva dana, kroz radne sesije po tematski odvojenim grupama i jedne zajedničke sesije, definisan je čitav niz preporuka za unapređenje sistema statističkog izvještavanja.

            Ove smjernice, čija se finalizacija očekuje do kraja mjeseca, poslužiće da se osiguraju izvori i načini prikupljanja, korištenja i razmjene adekvatnih i uporedivih podataka neophodnih za izradu dokumenata strateškog tipa za srednje stručno obrazovanje i osposobljavanje u BiH, kao i ostalih strateških dokumenata u oblasti obrazovanja i obuke.