Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Međunarodni dan obrazovanja 9. februar

08.02.2018

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:


Zemlje članice Ujedinjenih nacija 9. februar obilježavaju kao Međunarodni dan obrazovanja. Posljednjih godina obrazovanje zauzima prvo mjesto na listi strateških pitanja svake države koja želi vlastiti prosperitet. U Bosni i Hercegovini jača svijest o ulozi obrazovanja u ukupnom razvoju i njenom približavanju porodici evropskih država.

            Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine podsjeća da je poseban naglasak u reformskim procesima u obrazovanju u Bosni i Hercegovini na kvalitetu obrazovanja, jednakom pristupu i uključenosti djece u sve vidove obrazovanja, kao i provođenju koncepta cjeloživotnog učenja u praksi. Unapređenje nastavničkih kompetencija, kako za vrijeme školovanja tako i u toku radnog vijeka, najvažniji je elemenat za poboljšanje ukupnog kvaliteta obrazovanja, a ne samo kvaliteta nastave. Obrazovanje treba da  karakteriše visok nivo znanja, vještina i kompetencija ljudskih resursa koji doprinose društveno-ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine.

            Prema podacima iz popisa stanovništva 2,82 posto stanovništva Bosne i Hercegovine je nepismeno, dok  je 12,7 odsto sa visokoškolskim obrazovanjem. S tim u vezi, strateški prioriteti u oblasti obrazovanja odnose se na potpuno opismenjavanje i povećanje broja  visokoobrazovanog stanovništva.

            Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine i ministar Adil Osmanović povodom Međunarodnog dana obrazovanja upućuje čestitku svim građankama i građanima Bosne i Hercegovine koji su na bilo koji način uključeni u obrazovni proces, a posebno prosvjetnim radnicima, učenicima i studentima, školskom i akademskom menadžmentu, ministarstvima obrazovanja, pedagoškim zavodima i nevladinom obrazovnom sektoru.