Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

UNESCO GLOBALNI PARKOVI - International Geosciences and Geoparks Programme (IGGP)

07.07.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Međunarodno vijeće programa za geonauke, tokom svoje 5. sjednice godišnjeg sastanka Vijeća, odlučilo je nastaviti s podrškom 24 projekta koja su u toku i odobrilo 18 novih projekata, što je ukupno 42 aktivna IGCP projekta u 2020. Godini.  Slijede detalji 18 novih projekata koji će se pridružiti dugoj listi od preko 650 projekata iz 150 zemalja koje podržava IGCP.

UNESCO je jedina organizacija Ujedinjenih naroda s mandatom da podrži istraživanje i izgradnju kapaciteta iz geologije i geofizike, a Međunarodni program za geonauke (IGCP) je vodeći brod. IGCP je već dugo prepoznat među geonaučnicima kao jedan od najuspješnijih modela za promociju međunarodne naučne saradnje u geonaukama koji dijele globalnu viziju istraživanja. Ovo zajedničko ulaganje osnovano prije 48 godina od UNESCO-a, a Međunarodna unija geoloških nauka (IUGS) nastavlja s promocijom održivog korištenja prirodnih resursa, napredujući u novim inicijativama vezanim za raznolikost, geo-baštinu i ublažavanje rizika od opasnosti uz finansijsku podršku razvojne korporacije provincije Jeju i kineske nacionalne komisije UNESCO-a. Vijeće IGCP-a, uz podršku Naučnog odbora, odgovorno je za ocjenu prijedloga projekata u skladu sa Smjernicama IGCP-a, kao i za procjenu kvalitete projekata u toku.

Ove godine sastanak Vijeća je bio zakazan za 13. i 16. mart 2020.godine, ali zbog mjera opreza i sigurnosnih mjera COVID-19, evaluacije je održana putem putem telekonferencija u periodu od 12. do 16. marta 2020. godine. Na ovom sastanku postignut je napredak, izvršena je procjena za 31 projekat u toku i pregledano je 26 novih prijedloga - podnesenih od oktobra 2019. Godine prema smjernicama Vijeća.

Pojedinosti o projektima IGCP 2020 i Godišnji izvještaj 2019 IGCP Sekretarijata mogu se naći na UNESCO-ove web stranice .

Izvor:  

https://en.unesco/news/