Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

U Sarajevu sjednica Generalne skupštine EuroGeographics-a u 2022. godini

16.05.2022

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević otvorila je danas u Sarajevu sjednicu Generalne skupštine  EuroGeographics-a u 2022. godini. EuroGeographics je neovisna međunarodna organizacija koja predstavlja europska nacionalna tijela za mapiranje, katastar i zemljišne knjige, a na sjednici u Sarajevu biće razmijenjena iskustva i znanja iz 46 zemalja koje objedinjuje EuroGeographics.

            Ministrica Gudeljević kazala je u uvodnom obraćanju da veliku zahvalnost dugujemo EuroGeographics-u jer je organizaciju i domaćinstvo Generalne skupštine  dodijelio Bosni i Hercegovini, te da Bosna i Hercegovina u oblasti upravljanja geoprostornim informacijama želi spremno dočekati integraciju u Europsku Uniju i daje potporu svim inicijativama koje dolaze u oblasti implementacije EU Direktive INSPIRE (2007/2/EC).

            „Potpuno smo svjesni činjenice da se sve odluke, pa i one najteže, iz svih oblasti života puno lakše donose na temelju kvalitetnih i reprezentativnih geoprostornih informacija. U tom smislu smatramo da je izuzetno značajno da Bosna i Hercegovina učestvuje u razmjeni iskustava, najboljih praksi kao i naučenih lekcija u području upravljanja geoprostornim informacijama“, rekla je ministrica.

            Informirala je prisutne da je Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine u suradnji sa entitetskim upravama za geodetske i imovinsko – pravne poslove realiziralo nekoliko uspješnih i izuzetno značajnih projekata, a najvažniji su uspostava sistema za pozicioniranje – mreže permanentnih Globalnih navigacijskih satelitskih sistema (GNSS stanica) te isporuka digitalnih ortofoto snimaka za teritorij cijele države. Trenutno se realizira i projekat laserskog snimanja terena a planirani su i drugi projekti koji su od značaja za javni i privatni sektor ali i za cijelo društvo.

            Ministrica je izrazila zadovoljstvo suradnjom sa Federalnom upravom za geodetske i imovinsko – pravne poslove i Republičkom upravom za geodetske i imovinsko – pravne poslove Republike Srpske, koje su  punopravne članice EuroGeographics-a.