Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Svjetski dan geodeta: Istaknuta važnost geodezije i geodeta

21.03.2024

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Evropsko vijeće geodeta (The Council of European Geodetic Surveyors–CLGE) je sa Nacionalnim udruženjem profesionalnih geodeta SAD-a (National Society of Professional Surveyors-NSPS) i Međunarodnom udrugom geodeta (International Federation of Surveyors–FIG) proglasilo 21. mart Svjetskim danom geodeta kako bi istakli važnost geodezije i geodeta, njihovog posla i rada na terenu širom svijeta.

Svrha Svjetskog dana geodeta je odavanje priznanja začetnicima, pojedincima i industriji koji su oblikovali povijest premjera Zemlje.

Put do Svjetskog Dana geodeta započeo je još u drevnom Egiptu, kada se za oporezivanje zemljišnih parcela koristila mjerna užad i visak, za mjerenje dimenzija. Danas geodeti koriste globalne sisteme pozicioniranja, GIS softvere, laserske skenere i terestričko skeniranje, čineći geodetsko mjerenje preciznijim i efikasnijim. Kroz povijest su geodeti ostali pioniri napretka oblikujući naš svijet do njegovog sadašnjeg postojanja, istražujući nepoznato na Zemlji ali i u svemiru.

Cijeneći značaj uloge geodezije i geodeta povodom „Svjetskog dana geodeta“ svim geodetima u Bosni i Hercegovini čestitamo Svjetski dan geodeta. Uime Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine svim geodetima u Bosni i Hercegovini, želimo da ostanu posvećeni pravilima struke, te da zajedno doprinosimo dostizanju evropskih standarda u društva u kojem živimo.