Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Studijske posjete lokalnim partnerstvima za zapošljavanje

17.05.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Projekat „Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II“, koji finansira Evropska unija, a realizuje projektni tim Međunarodne organizacije rada, doprinosi unapređenju socio-ekonomske situacije i uslova života, poboljšanju zapošljivosti u lokalnim zajednicama, sa fokusom na razvoj lokalnih partnerstava za zapošljavanje, kako bi se omogućili programi aktivacije i integracije na tržište rada u skladu sa specifičnim lokalnim potrebama.

U okviru praćenja realizacije projekta, službenice Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, su u svojstvu članica Upravnog odbora projekta, zajedno sa predstavnicom monitoring tima Međunarodne organizacije rada, učestvovale su u studijskoj posjeti lokalnim zajednicama Jablanica, Gornji Vakuf, Mostar i Livno.

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Jablanica – Gornji Vakuf – Uskoplje  ostvarilo je izuzetne rezultate. Zaposlene su 33 osobe, 14 ih je samozaposleno, obučeno je 41 CNC operatera u općini Gornji Vakuf, a u toku su obuke u Jablanici za 44 osobe.

Lokalno partnerstvo Mostar provodi projekat podrške zapošljavanja mladih u IT sektoru,Obavljena je certifikacija obuka za tri zanimanja: digital marketing specijalist, Wordpress developer i QA tester. U prvom ciklusu stručnih IT obuka, tri zanimanja, a ukupno 32 osobe uspješno su završile obuku. U toku je proces prijava za 2. ciklus stručnih IT obuka za ista zanimanja. Kao pomoć samozapošljavanju registrovano je 5 biznisa i zaposleno 5 osoba.

Lokalno partnerstvo Livno usmjereno je na povećanje konkurentnosti i zapošljivosti ranjivih kategorija nezaposlenih u livanjskoj zajednici. Izvršene su obuke za turističke vodiče i voditelje turističke poslovnice a zaposlena su tri turistička vodiča i četiri voditelja poslovnice.  Turistička zajednica Livno obnovljena je sredstvima Evropske unije. Organizovane su obuke za stolare i 3D modelare, SYB i IYB treninzi nakon kojih je 8 osoba steklo pravo na grant te su započeli proces registracije.