Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Predstavnici Ministarstva na regionalnoj konferenciji o apatridiji u Skoplju

24.10.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Predstavnici Ministarstva civilnih poslova, kao dio delegacije Bosne i Hercegovine, sudjelovali  su u Skoplju, Sjeverna Makedonija, na konferenciji o apatridiji. Uz predstavnike Ministarstva, u delegaciji BiH bili su predstavnici Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske te Udruženja "Vaša prava BiH". Na regionalnoj konferenciji u Skoplju, predstavnici Bosne i Hercegovine prezentirali su izuzetan napredak i dostignuća zemlje u rješavanju problema apatridije.

Na konferenciji je naglašena obaveza rješavanja svih poznatih slučajeva apatridije na jugoistočnom dijelu Europe i sprječavanje rađanja apatridne djece. Da bi ispunili ovu obavezu, nacionalne vlasti i predstavnici civilnog društva iz Sjeverne Makedonije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije analizirali su postignuća u regiji. Također su identificirali korake potrebne za promoviranje pristupa civilnim dokumentima, što je temeljno ljudsko pravo za sve.

Istaknuto je da je od usvajanja Zagrebačke deklaracije o pristupu civilnoj dokumentaciji i registraciji na jugoistoku Evrope 2011. godine, više od šest hiljada apatridnih osoba steklo  državljanstvo ili ga je potvrdilo, a zemlje u regiji poduzele su važne korake kako bi uklonile diskriminaciju iz postupaka registracije rođenja, omogućile civilnu dokumentaciju bez diskriminacije i uvele zaštitne mjere za sprječavanje apatridije u djetinjstvu.

Konferenciju je organizirao UNHCR, UN Agencija za izbjeglice, Misija OSCE -a u Skoplju, Visoki povjerenik OEBS-a za nacionalne manjine (HCNM) i Ured OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), pod pokroviteljstvom predsjedanja OSCE -om Sjeverne Makedonije.

UNHCR i OSCE iskazali su spremnost podržati vlade i civilno društvo u okončanju apatridije. Pridruživanjem Globalnom savezu za okončanje apatridije, novoj inicijativi koja ubrzava pronalaženje rješenja za apatridiju, vlasti u regionu imaju priliku obnoviti svoju obvezu prema ovom pitanju, zaključeno je na konferenciji o apatridiji u Skoplju.