Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Predstavljen Plan djelovanja u kriznim zdravstvenim situacijama Međunarodnog aerodroma Sarajevo

11.09.2019

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

                U Sarajevu je održan sastanak o postupanju u kriznim zdravstvenim situacijama s  ciljem pripreme aerodroma Sarajevo kao vazdušne tačke ulaska u Bosnu i Hercegovinu u slučaju javno-zdravstvenog događaja od međunarodnog značaja.

                Na sastanku je razgovarano o Planu djelovanja u kriznim zdravstvenim situacijama i medicinskim hitnim slučajevima i zaduženjima pojedinih institucija koja proizilaze iz dokumenta. Plan je donio Međunarodni aerodrom Sarajevo u skladu sa odredbama Zakona o zrakoplovstvu BiH i po preporuci Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH i Svjetske zdravstvene organizacije.

                Plan predviđa angažman uposlenika Međunarodnog aerodroma Sarajevo, BHANSA-e odnosno Jedinice za pružanje usluga prilazne i aerodromske kontrole leta, Jedinice granične policije na aerodromu Sarajevo, Carinske ispostave Aerodrom Sarajevo, predstavnika zračnih operatora na aerodromu, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, Spasilačko-vatrogasne službe na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, Federalne granične sanitarne inspekcije, Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo i Federacije BIH, Civilne zaštite Kantona Sarajevo i osoblja bolnica.

                Sastanku su prisustvovali i predstavnici Ministarstva civilnih poslova te Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u BiH.

                Posebna pažnja posvećena je analizi postojećih procedura i operativnim planovima djelovanja u kriznim zdravstvenim situacijama, zaštiti zaposlenika koji rade na prihvatu i otpremi zrakoplova, putnika i prtljaga kao i ostalih uključenih koji na bilo koji način dolaze u kontakt sa zaraženim osobama (osoblje Granične policije, zračni operatora…).

                Spremnost zaposlenika Međunarodnog aerodrome Sarajevo da odgovore na krizne zdravstvene situacije prezentirana je i prilikom obilaska aerodromskih lokacija, kada je sudionicima sastanka pokazana izolacijska soba, namijenjena za smještaj suspektnog putnika, posebna odijela za kontakt sa zaraženim osobama te, ostala neophodna oprema.