Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

POTVRĐENE GRUPE FIBA ŽENSKOG EVROBASKETA 2023

13.03.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

U Kranju u Sloveniji održano je izvlačenje u grupe 16 reprezentacija učesnika za 39. izdanje vodećeg evropskog takmičenja u ženskoj košarci, FIBA Women's EvroBasket 2023. godine.

Ambasadorice FIBA ženskog EvroBasketa 2023. Katia Levitsky i Rankica Šarenac, koje su predstavljale sudomaćine Izrael odnosno Sloveniju, pomogle su u izvlačenju timova.

Svečanosti u prekrasnom ambijentu imanja Brdo kraj Ljubljane prisustvovali su predsjednik FIBA Evrope Turgay Demirel, izvršni direktor FIBA Evrope Kamil Novak, te predsjednik Slovenskog košarkaškog saveza Matej Erjavec i njegov izraelski kolega Amiram Halevy, predsjednik izraelske košarke.

Ždrijeb je rasporedio 16 kvalificiranih timova u četiri grupe od po četiri tima, prema nosiocima koji su dodijeljeni na temelju FIBA Svjetske rang liste za žene.

Domaćini FIBA ženskog EvroBasketa 2023. Izrael i Slovenija imali su pravo odabrati partnersku federaciju koja će se natjecati u svojoj zemlji. Izrael je u partnerstvu s Češkom igrao u istoj skupini u Tel Avivu, dok su Slovenija i njezin partner Srbija bile unaprijed određene da idu u različite grupe u Ljubljani.

Grupe za FIBA Women's EvroBasket 2023 su sljedeće:

Grupa A: Španija, Grčka, Crna Gora, Latvija;

Grupa B: Belgija, Italija, Češka Republika, Izrael;

Grupa C: Francuska, Slovenija, Velika Britanija, Njemačka;

Grupa D: Srbija, Turska, Slovačka, Mađarska.

Tel Aviv će ugostiti ekipe izvučene u grupu A i grupu B, dok će grupa C i grupa D biti smještene u Ljubljani.

 

Više na: https://www.fiba.basketball/womensevrobasket/2023/news/fiba-women-s-evrobasket-2023-groups-confirmed